Uspeh

FOTO in VIDEO: Hrvaško slavje: Angleže poslali spati, nato pa peli, peli, peli

R.T.
12. 7. 2018, 07.27
Posodobljeno: 12. 7. 2018, 08.00
Deli članek:

Po taki tekmi slavje pač ne sme izostati. Zmagovalci so si dali duška.

Reuters
Pri podajanju ocen veličastne zmage je mnogim zmanjkalo besed, da bi opisali čustva.

Dobili smo še drugo finalistko svetovnega prvenstva v Rusiji – hrvaška nogometna reprezentanca si je pokorila Anglijo, ki je povedla že v peti minuti. S prostega strela je zadel Kieran Trippier. Angležem je bolj kazalo vse do 68. minute, ko je z glavo zadel Ivan Prišić. Sledil je podaljšek, ko je v 109. minuti zadel Mario Mandžukić. Hrvaška je tako slavila z 2:1.

Po tekmi pa … Pestro. V hotelu se je nogometašem pridružil pevec Mladen Grdović, ki je v hotelu prijel za kitaro in zapel kar na mizi. Seveda v značilnem dresu. Nemudoma sta se mu pridružila Danijel Subašić in Šime Vrsaljko. Slavje se je sicer začelo še pred vkrcanjem na avtobus. Nogometaši so prepevali "Moja domovina", zares pa se je začelo na poti do hotela. Tam je odzvanjala "Nije u šoldima sve", ki postaja zaščitni znak Vatrenih v Rusiji. Pod skladbo se je podpisal ravno Grdović. Tako je bilo na, kot pišejo hrvaški mediji, najsrečnejšem avtobusu v Rusiji.

Reuters
Med Hrvati zdaj prevladuje ocena, da bodo zagotovo svetovni prvaki, če bodo nogometaši nadaljevali tako kot so igrali v drugem polčasu proti Angliji.

Samo na osrednjem zagrebškem trgu bana Josipa Jelačića se je pred začetkom tekme zbralo približno 15.000 ljudi, ki so peli navijaške pesmi in spodbujali nogometaše, kot bi bili na stadionu Lužniki v Moskvi.

Nekateri nogometaši so se svetu javili kar v živo, denimo že omenjeni Vrsaljko, ki je v posnetku (ogledate si lahko spodaj) Angleže kar iz slačilnice poslal domov v postelje. S podporniki širom oble sta se veselila tudi Danijel Subašić in Domagoj Vida, pridružila se jima je tudi menedžerka reprezentance Iva Olivari.

Doma navdušeni

Celotna Hrvaška je v sredo bila odeta v rdeče-belih kockah. Na tisoče prebivalcev sosednje države je polfinalno tekmo svetovnega nogometnega prvenstva spremljalo na velikih zaslonih v navijaških conah in v lokalih. Ogled tekme na odprtem ni oviral niti dež, ki je padal v nekaterih celinskih delih države.

Hrvaški mediji so slavje v Vukovarju označili za spektakel. Ulice so bile polni ljudi, takisto bari, pele so se hrvaške pesmi, vihrale zastave, gorele bakle, ... Na Reki pa je voznik enega od mestnih avtobusov na digitalnem zaslonu smer vožnje zamenjal kar z napisom rezultata HRV 2 - ENG 1.

Prepričani, da bodo svetovni prvaki

Med Hrvati zdaj prevladuje ocena, da bodo zagotovo svetovni prvaki, če bodo nogometaši nadaljevali tako kot so igrali v drugem polčasu proti Angliji, poroča STA. Veliko jih vidi nedeljsko tekmo proti Franciji kot priložnost za maščevanje poraza na polfinalni tekmi svetovnega prvenstva leta 1998, ko se je Hrvaška morala zadovoljiti s tretjim mestom, gostitelji Francozi pa so se povzpeli na nogometni prestol.

"Hrvaška gori po zgodovinski zmagi ognjenih", "Hrvati na ulicah", "Pokorili smo Angleže", "Mandžukić in Perišić spisali zgodovino hrvaškega nogometa", "Bravo mojstri", "Proslavljajte heroji, zaslužili ste si", so bili samo nekateri izmed naslovov v spletnih izdajah hrvaških medijev po sredini zgodovinski zmagi hrvaških nogometašev.

Nad pričakovanji

Angleški selektor Gareth Southgate je po tekmi pohvalil svoje igralce in priznal, da jim v drugem polčasu ni šlo najbolje ter da bi jim drugi gol v prvem še kako prišel prav. "V kratkem času smo prišli zelo daleč. Verjetno so le redki verjeli, da se bomo uvrstili v polfinale. Proti koncu tekme se nismo ravno izkazali, a bo ekipa zaradi tega samo močnejša. Je pa to vsekakor težko sprejeti – bili smo tako blizu tistemu, česar si na začetku skoraj nismo mogli predstavljati. Vse smo pustili na igrišču," je dejal po tekmi in Hrvaški čestital za zasluženo zmago.