Mobilna verzija
01:28 26. september 2018

Rekordno vroče poletje bo Norvežane stalo več milijard evrov

B.K.
0 Posodobljeno: 14:51 / 11.7.2018

Norvežani letos uživajo v najbolj vročem poletju doslej. A ker je vročino spremljala tudi suša, bodo morali mnogo več plačati za elektriko.

Førrevassdammen

Jez Førrevassdammen napaja hidroelektrarno Saurdal na zahodni obali Norveške. Foto: Wikipedia

Nenavadno vroče vreme je rekordno hitro stopilo tudi ves sneg v gorah. A namesto, da bi se voda nato stekla v rezervoarje, ki napajajo norveške hidroelektrarne, je mnogo tekočine izparelo ali pa jo je posrkala okoliška zemlja. Hidroelektrarne so tako ostale brez svojega ‘kuriva’, so tiskovni agenciji Reuters sporočili iz Norveškega direktorata za vodne vire in energijo (NVE).

Toplo vreme je spremljala tudi suša. Letos je tako padlo za 40 odstotkov manj dežja kot v povprečju, dobrih pet milijonov Norvežanov, ki se niso pritoževali nad višjimi temperaturami, pa bo sedaj dobilo višje položnice za elektriko kot ponavadi.

“Letošnja skupna cena energije za gospodinjstva, ki porabijo 80 teravatnih ur letno, bo za 1,2 milijardi evrov višja kot lani,” je dejal Vegard Willumsen iz NVE.

Cena celotne nacionalne porabe energije, se pravi vključno z industrijo in javno porabo, pa bo za več kot 2 milijardi evrov višja kakor lani. Gospodinjstva in industrija bodo na to ceno plačali še davek.

Povprečen porabnik bo tako v letu 2018 za energijo porabil 3.000 norveških kron ali dobrih 300 evrov več kot lani.

Vaš prispevek