Zavrnitev

Vodja reševanja tajskih dečkov deležen gneva Elona Muska: Ni strokovnjak na tem področju

J.P.
11. 7. 2018, 08.01
Posodobljeno: 11. 7. 2018, 08.08
Deli članek:

Očitali so mu, da njegova metoda ni bila praktična. Ni jim ostal dolžan.

Profimedia
Elon Musk je v času reševanja obiskal jamo.

Novica o v jami ujetih tajskih dečkih je dosegla ušesa Elona Muska. Odločil se je pomagati, a je lokalna oblast zavrnila njegovo pomoč. Po uspešnem zaključku reševalne akcije Musk ni ostal tiho.

Različni pogledi

Profimedia
Narongsak Osatanakorn

Reševalni akciji je načeloval Narongsak Osatanakorn, guverner mesta Chiang Rai na severu Tajske. On je bil tisti, ki je Muskov predlog – temeljil je uporabi majhnih podmornic, zasnovanih ravno za to priložnost – označil za nepraktičen. Dvomil je namreč, da bodo podmornice zmožne potovati po ozkih predorih jame, ob tem pa ni zanikal njihove tehnološke naprednosti.

Musk trdi nasprotno. Prepričan je, da jamski sistem njegovim podmornicam ne bi predstavljal težav. "Sodeč po posnetkih jame in pogovorih z več potapljači, ki jo poznajo, je inženirski oddelek SpaceX povsem prepričan, da podmornice zmorejo celotno potovanje, kar lahko dokažemo kadarkoli," je zatrdil in poudaril, da Osatanakorn pač ni pristojen, da sodi o njegovem načrtu. "Nekdanji tajski deželni glavar (zmotno označen za 'koordinatorja reševanja') ni strokovnjak tega področja. To bi bil Dick Stanton, ki je sodeloval pri usmerjanju skupine potapljačev." Dick Stanton, britanski potapljač, si je, kot je razkril Musk, z glavo podjetij SpaceX in Tesla, izmenjal več elektronskih sporočil. Tako je v enem od njih zapisal: "Absolutno smiselno je nadaljevati z razvoj tega sistema, kolikor hitro je mogoče. Če ne bo deževalo, bi ga lahko uporabili."

Na koncu Muskova metoda ni dobila priložnosti. Musk je ob novici o uspešnem zaključku reševalne akcije reševalcem čestital prek twitterja.