Tudi dosmrtne

699 let zapornih kazni za pokol v Srebrenici

B.K.
10. 7. 2018, 09.22
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 10.09
Deli članek:

Haaško sodišče in sodišča v Sarajevu, Beogradu in Zagrebu, so skupaj izrekla 699 let zaporne kazni za 45 ljudi obsojenih genocida ali kršenja človekovih pravic pri pokolu etničnih Bošnjakov julija 1995 v Srebrenici. Sodišča so ob tem izrekla tudi štiri dosmrtne kazni.

Profimedia
Pokopališče Potočari, Srebrenica.

Med drugimi je bil  novembra lani na dosmrtno ječo obsojen tudi vojaški vodja bosanskih Srbov Ratko Mladić. Sodniki v Haagu so “genocidno namero” Mladića utemeljevali z njegovim javnim pozivom prebivalcem Srebrenice, da naj ali preživijo ali izginejo, poroča portal Balkan Insight.

STA
Radovan Karadžić in Ratko Mladić.

Poleg Mladiča, ki se bo na sodbo najverjetneje pritožil, so na dosmrtno kazen bili obsojeni še nekdanji vodja varnosti pri Vojski Republike Srbske (VRS) Ljubiša Beara, nekdanji vodja obveščevalne službe VRS Zdravko Tolimir in član posebnih enot VRS Vujadin Popović. Tako Tolimir kot Beara sta v zaporu umrla.

ICTY
Ljubiša Beara

Nekdanji vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić pa je bil marca 2016 obsojen na 40 let zapora, na kar se je pritožil.

Wikipedia
Zdravko Tolimir

Največ obsodb, 24, je sicer izreklo Bosansko državno sodišče, v Haagu je bilo obsojenih 14 ljudi, v Beogradu pet in v Zagrebu dva. V Sarajevu na zaključek sojenja čaka še 11 obtoženih, v Beogradu pa osem.