Nov uspešen dan

FOTO in VIDEO: Na površju že osem dečkov, reševalna akcija za danes ustavljena

S.R./STA
9. 7. 2018, 15.25
Posodobljeno: 9. 7. 2018, 16.25
Deli članek:

Iz poplavljene tajske jame so danes rešili še štiri dečke.

Profimedia
Drugi dan reševanja tajskih dečkov.

"Dva dni, 8 članov Divjih svinj. Hura," je tajska mornarica objavila na svoji uradni Facebook strani. Divje svinje je namreč ime nogometne ekipe, katere člani so dečki in njihov trener.

Iz poplavljene tajske jame na severu države so danes rešili še štiri dečke. Skupno so sedaj rešili osem od 12 dečkov, kar so potrdile tudi posebne enote tajske mornarice. V jami ostajajo še štirje dečki in njihovi nogometni trener, ki jih bodo poskusili rešiti v torek.

Vsi danes rešeni dečki so premraženi, je pa njihovo zdravstveno stanje dobro, poroča BBC. Prvi štirje dečki, ki so jih iz jame rešili v nedeljo, ostajajo v bolnišnici, a je njihovo zdravstveno stanje prav tako dobro. Vsi rešeni dečki, katerih imena uradno še vedno niso znana, bodo začasno ostali v izolaciji. Nedeljska reševalna akcija je sicer trajala več ur, a reševalce in potapljače jutri čaka nov dan, na katerega se morajo znova temeljito pripraviti.

Profimedia
Drugi dan reševanja tajskih dečkov.

Reševalci še vedno trepetajo pred napovedanim monsunskim deževjem, zaradi katerega obstaja nevarnost, da bi se gladina vode v jamskem sistemu znova dvignila in s tem močno otežila reševanje. Čeprav je na območju deževalo, po najnovejših napovedih meteorologov zaenkrat vendarle ne gre pričakovati najhujšega. Danes je deževalo predvsem ob vznožju gore, jutri pa naj bi bilo dežja celo za vzorec manj.

Sicer pa so oblasti zaradi oviranja reševanja okrcale včerajšnje poročanje nekaterih medijev. Ena medijska hiša naj bi tako v zrak poslala dron, ki naj bi oviral vzlet enega od helikopterjev, s katerim so v bolnišnico prepeljali enega od dečkov. Da bi se prebili do informacij, pa naj bi nekaj medijev prisluškovalo tudi radijski zvezi policije.