Nogometna evforija

Koliko za obisk polfinala "ognjenih": vstopnice med 284 in 476 evri, aranžmaji po 1080 evrov

T.L./STA
9. 7. 2018, 11.59
Posodobljeno: 9. 7. 2018, 12.19
Deli članek:

Nogometna evforija na Hrvaškem dosega vrhunec. Na polfinalni tekmi ne bomo videli v rdečo barvo oblečene Kolinde Grabar-Kitarović, ampak bo za ognjene navijal Andrej Plenković.

Profimedia
Za polfinalno tekmo hrvaške reprezentance so na voljo dodatne vstopnice.

Hrvaški navijači bodo imeli na voljo dodatnih več kot 3100 vstopnic za sredino polfinalno tekmo med Hrvaško in Anglijo na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji, so potrdili danes iz hrvaške nogometne zveze (HNS). Pričakujejo, da bo približno 10.000 hrvaških navijačev na stadionu Lužniki, ki sprejme 78.000 gledalcev.

Hrvaška je na poti do polfinala odigrala pet tekem, ki jih je spremljalo približno 30.000 hrvaških navijačev. Večina je prihajala v ruska mesta na dan tekme s čarterskimi poleti s Hrvaške.

Hrvaške turistične agencije prodajajo aranžmaje za obisk polfinalne tekme v Moskvi za približno 8000 kun (1080 evrov). Iz HNS so dodali, da bo treba za dodatnih nekaj več kot 1000 dražjih vstopnic odšteti 3526 kun (476 evrov), za nekaj več kot 2000 cenejših vstopnic pa 2101 kun (284 evrov). Pričakovati je, da bodo hitro razprodali dodatne vstopnice glede na nogometno mrzlico, ki je zajela Hrvaško po uvrstitvi nogometašev med štiri najboljše nogometne reprezentance na svetu.

Med hrvaškimi navijači na tekmi proti Angliji bosta predsednika hrvaškega parlamenta in vlade Gordan Jandroković in Andrej Plenković, so potrdili iz hrvaškega sabora in vlade. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović, ki je s hrvaškimi nogometaši v slačilnici proslavljala dramatični zmagi proti Danski in Rusiji, je dejala, da zaradi obveznosti ne bo mogla spremljati polfinalno tekmo v Moskvi, a je sporočila: "Se vidimo v finalu".

Po ruski ruleti v polfinale

Na Hrvaškem te dni ni bolj pomembne zadeve kot je uspeh hrvaške nogometne reprezentance, ki se je po 20 letih znova uvrstila v polfinale svetovnega nogometnega prvenstva. Evforija je zajela sosedno državo po zmagovitem skupinskem delu prvega kroga tekmovanja, eksplozije navdušenja pa je bilo videti v vsakem kotičku po sobotni "ruski ruleti" enajstmetrovk in zmagi nad Rusijo.

Hrvaški mediji poročajo tudi o znanih osebnostih, ki so navijale za Hrvaško. Med drugimi so izpostavili ameriškega igralca Marka Wahlberga, ki je na svojem instagramu pozdravil zmago Hrvaške nad Rusijo, kot tudi hčerko nekdanjega ameriškega predsednika Bila Clintona, Chelsea Clinton, ki je hrvaško reprezentanco podprla na svojem twitter profilu, je danes poročal Jutarnji list.

Eden tistih, ki ni navdušen nad uspehi hrvaških nogometašev, je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Med potekom sobotne tekme je navijal za Rusijo ter je stišal ton na televizorju, ker je bil nezadovoljen z navijanjem srbskih komentatorjev za hrvaško reprezentanco. Na hrvaških spletnih portalih so odgovorili z navijaško pesmijo, "naj trpi, tisti ki ga moti, Hrvaška je prvak sveta" ("Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta")

Za razliko od Vučića je rusko veleposlaništvo na Hrvaškem čestitalo hrvaškim nogometašem na zmagi v četrtfinalni tekmi proti Rusiji. "Bili ste odlični. Zdaj morate do finala! Bomo navijali za vas," so zapisali na spletni strani ruskega veleposlaništva na Hrvaškem.