Novičok

Umrla Britanka, zastrupljena s sovjetskim živčnim strupom

STA/B.K.
9. 7. 2018, 07.31
Posodobljeno: 9. 7. 2018, 09.06
Deli članek:

Britanska policija je sporočila, da je ženska, ki se je minuli teden zastrupila z živčnim strupom novičok, umrla. Policija je sprožila preiskavo o umoru. Poleg 44-letne ženske je bil strupu izpostavljen tudi 45-letni moški, ki je v kritičnem stanju.

Reuters
Forenziki na delu.

"Policija in varnostne oblasti zavzeto delajo, da bi ugotovile dejstva o tem incidentu, ki ga zdaj preiskujejo kot umor," je povedala britanska premierka Theresa May. Sporočila je, da je pretresena ob novici o smrti 44-letne ženske, in njeni družini izrazila sožalje.

Vodja britanske protiteroristične policije Neil Basu pa je smrt označil za "pretresljivo in tragično novico". "Te grozne novice so samo okrepile našo odločenost, da identificiramo in pred roko pravice pripeljemo osebo ali osebe, odgovorne za dejanje, ki ga lahko opišemo samo kot ostudno, brezbrižno in barbarsko," je poudaril.

V preiskavi, ki bi lahko trajala tedne ali mesece, sodeluje okoli 100 pripadnikov protiteroristične policije. Osredotočajo se na povezavo z zastrupitvijo bivšega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije, ki sta bila marca zastrupljena z isto vrsto strupa kot umrla ženska in njen partner. Povezave in vira zastrupitve še ne morejo potrditi, je povedal Basu.

Dodal je, da je 45-letni moški po zastrupitvi še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici.

Dvojico so našli minulo soboto nezavestna v hiši v vasi Amesbury, nekaj več kot 10 kilometrov oddaljeni od Salisburyja, kjer sta bila zastrupljena Skripalova. Sprva so domnevali, da je šlo za predoziranje z drogo. Vendar pa je policija kasneje sporočila, da so testi v laboratoriju Porton Down potrdili, da gre za novičok, ki naj bi ga po navedbah Velike Britanije izdelovali v nekdanji Sovjetski zvezi.

Velika Britanija za zastrupitev Skripala in njegove hčerke, ki sta si medtem že opomogla, obtožujejo Moskvo, ta pa odgovornost zanika. Britansko notranje ministrstvo je od Rusije tudi po zastrupitvi ženske in moškega zahtevalo pojasnila. Kremelj je Veliko Britanijo v odzivu obtožil "umazanih političnih igric".