Potapljač

V akciji reševanja tajskih dečkov prva smrtna žrtev

G.G./STA
6. 7. 2018, 08.38
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 08.41
Deli članek:

Na Tajskem je zgodba številka ena reševanje 12 dečkov in njihovega nogometnega trenerja iz jame.

Profimedia
Potapljači potrebujejo kakšne štiri ure, da pridejo do dečkov.

Tajski mediji poročajo o smrtni žrtvi. "Nekdanji pripadnik posebne enote tajske mornarice, ki je prostovoljno pomagal, je umrl ob 2. uri ponoči," je povedal namestnik guvernerja province Chiang Rai Passakorn Boonyaluck.

Potapljač Saman Kunont se je vračal iz jame Tham Luang, kjer so v ponedeljek našli dečke, stare med 11 in 16 let, in njihovega trenerja. "Na poti nazaj je izgubil zavest," je povedal poveljnik posebne enote mornarice Apakorn Yookongkaew in dodal: "Izgubili smo enega moža, vendar verjamemo, da bomo dokončali delo."

Na vprašanje, kako bodo iz jame prišli otroci, če ni uspelo izkušenemu potapljaču, je odgovoril, da bodo pri njih sprejeli več varnostnih ukrepov. Na tveganje, ki ga za otroke predstavlja pot iz jame, je opozoril tudi izraelski potapljač, ki sodeluje pri reševanju. Veliko dečkov namreč še ne zna plavati, kaj šele da bi se znali potapljati.

Nesreča predstavlja prvi večji neuspeh pri reševanju mladih nogometašev in njihovega trenerja, ki so pred skoraj dvema tednoma po treningu odšli v jamo, katere vhod je zalila voda. Pri reševanju se mudi, saj se je deževno obdobje šele dobro začelo, traja pa do septembra ali oktobra.