Nezavestna v hiši

Potrjeno: izpostavljena sta bila strupu novičok

T.L./STA
5. 7. 2018, 07.10
Posodobljeno: 5. 7. 2018, 07.37
Deli članek:

Charlie Rowley in Dawn Sturges sta v kritičnem stanju.

Profimedia
"Gre za isti živčni strup. Ali gre za isto serijo, bodo ugotovili znanstveniki," je dejal vodja britanskih protiterorističnih enot, ki vodijo preiskavo primera, Neil Basu.

Britanska policija je sporočila, da je bil britanski par v angleški vasi Amesbury izpostavljen živčnemu strupu novičok. Gre za isto vrsto strupa, s katerim so letos marca v bližnjem mestu Salisbury zastrupili bivšega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo. Charlie Rowley in Dawn Sturges sta v kritičnem stanju.

Policija je v sredo zvečer objavila, da so testi v laboratoriju Porton Down potrdili, da gre za novičok, ki naj bi ga po navedbah Velike Britanije izdelovali v nekdanji Sovjetski zvezi. Dvojico so našli minulo soboto nezavestna v neki hiši v vasi Amesbury, nekaj več kot 10 kilometrov oddaljeni od Salisburyja. Sprva so sicer domnevali, da je šlo za predoziranje z drogami.

"Gre za isti živčni strup. Ali gre za isto serijo, bodo ugotovili znanstveniki," je dejal vodja britanskih protiterorističnih enot, ki vodijo preiskavo primera, Neil Basu. Dodal je, da je prednostna naloga preiskovalcev, da ugotovijo, kako je par prišel v stik s tem živčnim strupom. Poudaril je tudi, da ni velikega zdravstvenega tveganja za javnost.

Skripala in njegovo hčerko so našli nezavestna na klopi v Salisburyju 4. marca letos. Njuna zastrupitev je sprožila veliko diplomatsko krizo med Rusijo in zahodnimi državami.