Nadzor meje

Razkol zaradi azilne politike: minister ponudil odstop

T.L./STA
2. 7. 2018, 08.35
Posodobljeno: 2. 7. 2018, 09.14
Deli članek:

Seehofer je v nedeljo na srečanju predstavnikov svoje stranke v Münchnu dejal, da ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije.

Profimedia
Angela Merkel in Horst Seehofer.

Nemški notranji minister in vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je zgodaj zjutraj pred sedežem stranke v bavarski prestolnici potrdil, da je kanclerki Angeli Merkel ponudil odstop z obeh položajev v naslednjih treh dneh, vendar pa se bo pred tem še danes srečal s kanclerko. Potekalo bo tudi srečanje CSU in Krščansko-demokratske unije (CDU).

"Dejal sem, da bom dal oba položaja na voljo, kar bom storil v naslednjih treh dneh," je v Münchnu dejal Seehofer in dodal, da se bo kasneje prav tako danes srečal tudi z vodstvom CDU v upanju, da pridejo do dogovora.

Po navedbah virov s sestanka vodstva CSU, ki se je zavleklo globoko v ponedeljek, je Seehofer predlagal tri možnosti. Prva je bila, da se uklonijo migrantski politiki Merklove, druga, da kot notranji minister odredi zavračanje migrantov na meji, tretja pa je bila odstop z obeh položajev. Kot kaže se je minister, ki bo v sredo dopolnil 69 let, odločil za slednje.

Drugi vodilni člani stranke so ga skušali prepričati, naj ne odstopi. Med drugim je njegov odstop zavrnil vodja poslanske skupine CSU v bundestagu Alexander Dobrindt.

Novinarsko konferenco, ki so jo pričakovali cel večer v nedeljo, je bila preložena, nakar se je minister danes zgodaj zjutraj pojavil pred novinarji in potrdil navedbe medijev o ponujenem odstopu.

Dejal je, da se bo danes srečal z Merklovo, sestali pa se bosta tudi vodstvi obeh sestrskih strank. Sestanek vodstev bo ob 17. uri.

"V interesu države in zmožnosti naše koalicije ter vlade za vladanje, kar hočemo ohraniti, se bomo ponovno pogovorili in želimo doseči dogovor o ključnih vprašanjih nadzora meje in zavračanja na meji in samo o tem vprašanju. Upam, da bo to uspešno," je dejal. "O vsem drugem bomo odločali potem," je povedal.

CDU je odprta za pogovore. "Mi smo naredili vse za gradnjo mostov in storili bomo vse, da bo unija CDU/CSU ostala skupaj," je poudaril gospodarski minister iz vrst CDU Peter Altmeier.

Profimedia
Vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je kanclerki Angeli Merkel ponudil odstop.

Nezadovoljen z dogovorom

Seehofer je v nedeljo na srečanju predstavnikov svoje stranke v Münchnu dejal, da ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije. Voditelji držav EU so se na vrhu v Bruslju dogovorili za vzpostavitev "nadzorovanih centrov" za migrante v članicah unije po načelu prostovoljnosti ter centrov za migrante zunaj EU, verjetno na severu Afrike.

Merklova je tudi dosegla dvostranske dogovore z več članicami EU o sprejemu v Nemčiji zavrnjenih prosilcev za azil. Seehofer je ocenil, da to ni tako učinkovito, kot bi bil enostranski ukrep Nemčije - zavračanje migrantov na nemški meji, ki so se registrirali že v kateri drugi članici EU.

Viri na srečanju so dpa še povedali, da je Seehofer tudi zavrnil predlog Merklove, da bi prosilce za azil, ki so jih registrirali že v drugih članicah EU, obravnavali v "nadzornih centrih" v Nemčiji.

Po ocenah Deutsche Welleja je Seehofer s temi izjavami dramatično zaostril spor glede azilne politike.

Merklova ima sicer podporo svoje stranke. "Enostranski ukrepi bi po našem mnenju poslali slab signal našim evropskim partnerjem," je povedala generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer. Dogovori, ki jih je v Bruslju sklenila kanclerka, so dobra osnova za zajezitev sekundarnih migracij znotraj EU.

Ob Seehoferjevem odstopu obstaja več možnosti. Njegova CSU lahko predlaga novega ministra za notranje zadeve in s tem ohrani zavezništvo s CDU in vlado.

Lahko pa se po več desetletjih odločijo za razhod s CDU, s čimer bi Merklova v parlamentu ostala brez večine. Kanclerka lahko v tem primeru poskusi vladati z manjšinsko vlado ali poišče novega koalicijskega partnerja. To bi lahko postali Zeleni ali pa liberalci (FDP). Lahko pa gre tudi po zaupnico v parlament, kar bi lahko privedlo do novih volitev.