Ščepec napredka

Ženske v Savdski Arabiji bodo končno lahko vozile

G.G.
23. 6. 2018, 15.25
Posodobljeno: 23. 6. 2018, 15.50
Deli članek:

Danes ob polnoči po lokalnem času bo v Savdski Arabiji prenehal veljati zakon o prepovedi vožnje žensk.

Profimedia
Ženske v Savdski Arabiji končno do vozniškega izpita.

Spremembo, ki je del reform saudskega kronskega princa Mohammed bin Salmana za modernizacijo delov savdske družbe, so sicer sporočili že lanskega septembra. V juniju 2018 so začeli izdajati vozniška dovoljenja ženskam, največ tistim, ki so že imela veljavna dovoljenja iz drugih držav, nekaj pa so jih ženske začele opravljati po univerzah. Pričakujejo, da bo Savdska Arabija pridobila okrog 2000 voznic z veljavnim vozniškim dovoljenjem. Savdska Arabija je bila sicer še zadnja država na svetu, kjer so morale družine najemati privatne šoferje ženskam, ki so hotele po opravkih. 

Mnogi po državi praznujejo dolgopričakovano in težko izborjeno pravico žensk, med drugimi moški, ki se veselijo, da bodo lahko obveznosti, kot je razvoz šolajočih otrok po šolskih in obšolkih dejavnostih enostavno preložili na žene, najdejo pa se tudi starokopitneži, ki jim novost ni po godu. Ti so se že oglasili na twitterju in svoje sovražne čivke zaključili z lojtro Ti ne boš vozila (You will not drive).

Kljub izenačenju možnosti vožnje za oba spola, pa Savdsko Arabijo čaka izjemno dolga pot do emancipacije žensk. Te se morajo še vedno držati zelo strogih pravil obnašanja, od tega kako morajo biti oblečene, do tega, da se ne smejo družiti s pripadniki nasprotnega spola v javnosti ali potovati brez privolitve moškega. Tako ženske ne smejo odpreti svojega bančnega računa, ne morejo same pridobiti potnega lista in odpotovati brez privolenja moškega skrbnika, pa četudi je to njihov 5 letni sorodnik, ne morejo se poročiti ali se ločiti od moža ne da bi jim ta le to dovolil, na javnih mestih morajo sedeti ločeno od moških, hud udarec pa je tudi garderoba, ki mora biti, kljub vročini teh dežel, usklajena s pravilom, da mora biti ženska zakrita od glave do peta.