Prepoved

Južnokorejci ne bodo več jedli psov

STA/B.K.
22. 6. 2018, 19.27
Posodobljeno: 22. 6. 2018, 19.29
Deli članek:

Južnokorejsko sodišče je v četrtek odločilo, da ubijanje psov za meso ni zakonito. Zagovorniki pravic živali so odločitev sodišča označili za prvi korak na poti popolne prepovedi uživanja pasjega mesa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pasje meso je bilo dolgo del južnokorejske kulinarike, letno pa naj bi pojedli okoli milijon psov. Vendar je pasje meso v zadnjih letih izgubilo svojo mesto v južnokorejski kulinariki, saj so štirinožci prevzeli vlogo najboljšega prijatelja in se jih ne razume več kot živino.

Čeprav v Južni Koreji pasje meso uradno ni prepovedano, ostaja sivo področje. Oblasti so v zadnjih letih sicer uvedle več higienskih regulacij in zakonov o zaščiti živali, ki prepovedujejo kruto klanje.

Skupina zagovornikov pravic živali Care je lani vložila pritožbo proti pasji farmi v mestu Bucheon, ker "ubijajo živali brez pravega razloga" in ker kršijo higienske predpise. Tožilec je kasneje vložil tožbo, sodišče pa je v četrtek odločilo, da uživanje mesa ni zakonit razlog za ubijanje psov ter pasji farmi naložilo plačilo kazni v višini treh milijonov wonov (2300 evrov).

Odločitev sodišča sicer še ne pomeni prepoved ubijanja psov po celi državi. A je poslanec vladajoče Demokratične stranke ta teden v parlament vložil predlog zakona, ki pa bi dokončno prepovedal ubijanje psov za meso.

Glede na lansko javnomnenjsko raziskavo približno 70 odstotkov Južnokorejcev ne uživa pasjega mesa, a bi prepoved podprlo le okoli 40 odstotkov vprašanih.

Medtem pa se je na Kitajskem danes začel poletni festival Yulin, ko ob poletnem sončevem obratu tradicionalno zakoljejo več tisoč psov in iz njih pripravijo zdravilne obare. Na Kitajskem sicer letno za meso ubijejo več kot 10 milijonov psov.

Se pa tudi na Kitajskem najde vedno več zagovornikov prepovedi pasjega mesa. Med drugim so aktivisti vzpostavili spletno stran, na kateri lahko posamezniki označijo nezakonite restavracije. Zaenkrat so vnesli že več kot 1300 restavracij, od katerih so jih več kot 200 zaprli.

Že pred festivalom pa so aktivisti s celega sveta poslali kitajski vladi v Peking protestno pismo z več kot 235.000 podpisi, v katerem zahtevajo prepoved.