Mobilna verzija
07:05 23. september 2018

Melania na meji pri otrokih nezakonitih migrantov

G.G./STA
1 Posodobljeno: 21:14 / 21.6.2018

Prva dama ZDA Melania Trump je nenapovedano obiskala mejo med ZDA in Mehiko, v času ko je administracija njenega soproga Donalda Trumpa tarča kritik zaradi ločevanja migrantskih otrok od njihovih staršev.

melania trump

Melania Trump v neprofitnem socialnem centru za migrantske otroke. Foto: Reuters

Melania Trump je pristala v McAllenu v Teksasu, od koder se je odpeljala v zavetišče, kjer je okoli 60 otrok iz Hondurasa in Salvadorja, starih med pet in 17 let.

"To je bila izključno njena zamisel. Hotela je iti sem," je novinarjem, ki so spremljali prvo damo na poti v Teksas, povedala njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham in dodala, dase je želela sama prepričati o razmerah. "Podpira združevanje družin. Meni, da je pomembno, da so otroci pri svojih družinah," je še dejala.

Na območje je odpotovala dan po tem, ko je njen soprog v sredo podpisal izvršilni ukaz, da bodo družine migrantov lahko ostale skupaj na meji z Mehiko, in da otrok ne bodo več ločevali od staršev.

Trump je bil zaradi omenjene politike, ki je vodila v to, da so na ameriško-mehiški meji iz rok nezakonitih migrantov trgali celo dojenčke, deležen ostrih kritik doma in v tujini. Ločevanje migrantskih družin je ostro obsodila tudi prva dama, ki naj bi bila po navedbah ameriških medijev med najbolj zaslužnimi za to, da si je ameriški predsednik premislil.

Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, objavljenih v ponedeljek, so na ameriško-mehiški meji med 5. majem in 9. junijem od staršev ločili 2342 otrok migrantov. Kljub podpisu izvršilnega ukaza v ZDA ni načrta za ponovno združitev ločenih družin.

Vaš prispevek