Curiosity

Takšne so peščene nevihte na Marsu

B.K.
20. 6. 2018, 10.07
Posodobljeno: 20. 6. 2018, 11.35
Deli članek:

Rdeči planet mnogokrat težijo intenzivne peščene nevihte. V eni izmed takšnih se je pred kratkim znašel zemeljski rover Curiosity, ki že od poletja 2012 raziskuje Mars. Tokrat mu je uspelo, da je med težkim vremenom posnel fotografijo samega sebe.

Reuters
Curiosity je od februarja pripotoval že daleč.

Avtoportret roverja, čigar ime bi v Slovenščino prevedli ’Radovednost,’je bil posnet na njegovi trenutni lokaciji v kraterju Gale, ki v širino meri 154 kilometrov. Neverjetna fotografija je bila posneta s pomočjo aparata nameščenega na konec dolge robotske roke, s katero lahko Curiosity posname okolico in samega sebe.

Ker kamera nima dovolj široke leče, da bi v objektiv ujela celotnega robota, je moral ta posneti več fotografij, te pa je nato Nasin inženir Kevin M. Gill spojil v eno panoramsko fotografijo.

Fotografija prikazuje okolico roverja, vključno s kamnom, v katerega je zvrtal luknjo in majhnim kupom temno-oranžnega prahu.

Curiosity Mars raziskuje od avgusta 2012, ko je pristal na tem nam najbližjem planetu. Njegova naloga je ugotoviti, ali je na Marsu v preteklosti obstajalo življenje. V svojem šestletnem delovanju je rover na Zemljo poslal več fotografij in podatkov o vzorcih tal. Ti kažejo na možnost, da so v preteklosti na Marsu res prebivali mikrobi.