Slavoj

Ruski študenti bi za srečo postavili Žižkov kip

B.K.
19. 6. 2018, 13.55
Posodobljeno: 19. 6. 2018, 14.01
Deli članek:

Ruski študent ekonomije na Nacionalni raziskovalni univerzi Visoke šole za ekonomijo (NIU VŠE) predlaga, da bi na dvorišče univerze postavili kip slovenskega filozofa Slavoja Žižka.

Profimedia
Slovenski filozof Slavoj Žižek.

Bronasti doprsni kip bi študenti drgnili po nosu za srečo na izpitih, pravi Kiril Golovkin, pisec revije Strelka, poroča portal si.rbth.com.

Vodstvo NIU VŠE se je na predlog že odzvalo. Takšen kip bi načeloma dovolili, a o tem bodo morali z glasovi odločiti študenti, diplomanti in zaposleni na posebnem natečaju, kjer bodo tekmovale tudi druge pobude.

Slovenski filozof je v Rusiji dobro poznan. Ruski javnosti se je priljubil predvsem s kontroverznimi izjavami in ciničnim humorjem, lansko jesen pa je imel Žižek tudi predavanje na NIU VŠE, kamor so ga povabili prav študenti.

»Po zaslugi tega predmeta se študentom oddelka med izpitnim obdobjem ne bo treba voziti na Trg revolucije in stati v vrsti pred znamenitim mejnim stražarjem s psom, da bi ga podrgnili po nosu za srečo,« so predlagatelji zapisali na spletni strani projekta.

Postavitev Žižkovega kipa bi sicer stala nekaj manj kot 5.000 evrov, še poroča Russia beyond.