Hrvaški pohlep

Zasoljene cene kave, pic in sladoleda

V.Š./Novice Svet24
17. 6. 2018, 19.15
Deli članek:

Ob svitu turistične sezone 2018 so se cene turističnih storitev na Hrvaškem znova zvišale. To se sicer zgodi vsako leto, toda tokrat so jo Hrvati res zasolili.

Reuters
V letošnji turistični sezoni si naši južni sosedje obetajo velike dobičke.

Ob svitu turistične sezone 2018 so se cene turističnih storitev na Hrvaškem znova zvišale. To se sicer zgodi vsako leto, toda tokrat so jo Hrvati res zasolili.

Vožnja od Zagreba do Dugopolja pri Splitu bo stala približno 42 evrov.

Dvigovanje cen v času poletne sezone je povsem običajna praksa na vseh turističnih destinacijah, tudi v Sloveniji, a napihovanje cen storitev na hrvaški obali je ujezilo marsikaterega turista, tudi hrvaškega. Hrvaški mediji poročajo tudi o neustrežljivosti osebja, predvsem v Dubrovniku, kjer so si dovolili mastno zaračunati tudi pogrinjke (pet evrov). Poskočile so predvsem cene kave, pice in sladoleda. Poleg tega so se zvišale tudi cestnine in priveznine, v Crikvenici pa so uvedli obvezne vinjete za avtobuse, kar povzroča dodatno razburjenje.

Za čoln, dolg od devet do 12 metrov, je pristojbina zrasla s 147 na celo 777 evrov.

Zasoljena »dalmatinka«

Družba Hrvatske autoceste (HAC), ki upravlja del hrvaških avtocest, med drugim tako imenovano dalmatinko, je cestnine zvišala včeraj, in sicer za deset odstotkov. Kot je razvidno s spletnih strani HAC, bodo višje cene veljale do 14. septembra. Enako velja za družbo ARZ, ki upravlja avtocesto Reka–Zagreb, zvišanje cestnin pred poletno sezono pa je pred leti uvedla tudi družba Bina Istra, ki upravlja istrski ipsilon. Višje cene pri njih veljajo od junija do konca septembra, podražitev pa je prav tako desetodstotna. Vožnja od Zagreba do Dugopolja pri Splitu bo tako namesto 284 stala 312 kun (približno 42 evrov).

9-krat so se zvišale cene za tiste, ki plačujejo letni privez čolnov.

Zlata kava in privezi

Ob jadranski obali se je podražila hrana. Kava, ki je nekoč poleti stala 1,20 evra, je zdaj vredna 1,80 evra. Cena pice se giblje med 6,70 in 9,50 evra, cena kepice sladoleda pa je zrasla z 1,21 evra na 1,74 evra. Nezadovoljni so tudi navtični turisti, kajti dvignile so se tudi cene pristojbin za privez. Za čoln, dolg od devet do 12 metrov, je pristojbina zrasla s 147 na celo 777 evrov, za 18-metrski čoln pa z 201 na 1286 evrov. Dramatične cene pristojbin so številne lastnike pognale skozi odprto morje do italijanskih, grških in turških obal.

Reuters
Hrvaški pohlep odganja turiste.

5 tisočakov za sezonsko vinjeto

V Crikvenici na Hrvaškem bo od sredine junija do sredine septembra veljala odločitev mestnega sveta o obveznih vinjetah za avtobuse, ki v znano hrvaško turistično mesto pripeljejo dnevne turiste. Prevozniki bodo morali plačati 40.000 kun (5400 evrov) za trimesečno sezonsko vinjeto. Ukrep bo najbolj prizadel prebivalce Zagreba. V crikveniški mestni upravi so pojasnili, da že nekaj let razmišljajo o načinih za zmanjšanje turistične gneče v mestu, posebej ob koncih tedna. Z uvedbo vinjet med 15. junijem in 15. septembrom pričakujejo, da bodo obisk dnevnih turistov zmanjšali na sprejemljivo raven glede na zmogljivosti mestnih cest in javnih površin, posebej plaž. Obenem pričakujejo, da bodo s tem izboljšali kakovost turistične ponudbe za goste, ki v mestu počitnikujejo več časa. Za prevoznike, ki odločitve o obveznih vinjetah ne bodo spoštovali, so predvidene denarne kazni od 5000 do 12.000 kun (od 675 do 1620 evrov).