Imigracijska reforma

Trump na televiziji eno, iz Bele hiše prihajajo druge informacije

T.L./STA
16. 6. 2018, 08.25
Posodobljeno: 16. 6. 2018, 08.33
Deli članek:

Republikanci v predstavniškem domu kongresa so pripravili dva predloga zakona o imigracijski reformi v času, ko je to vprašanje posebej vroče, ker Trumpova vlada na meji odvzema mladoletne otroke staršem, ki prosijo za azil.

Reuters
Donald Trump

Predsednik ZDA Donald Trump je v petek za televizijo Fox News najprej zagotovil, da ne bo podprl manj skrajnega od dveh republikanskih predlogov zakona za imigracijsko reformo, Bela hiša pa je nato pojasnila, da se je predsednik zagovoril in bo podpisal kateregakoli od obeh predlogov.

Republikanci v predstavniškem domu kongresa so pripravili dva predloga zakona o imigracijski reformi v času, ko je to vprašanje posebej vroče, ker Trumpova vlada na meji odvzema mladoletne otroke staršem, ki prosijo za azil. Trump sicer po svoji stari navadi za tovrstna dejanja krivi demokrate.

Ti naj bi bili odgovorni, ker ne podprejo imigracijske reforme, ki jo zahteva. Ampak o njej se med seboj ne uspejo zmeniti niti republikanci, ki imajo večino v obeh domovih kongresa. Oba predloga, ki sta nastala v predstavniškem domu, nimata možnosti za preživetje v senatu in razprava, ki se je vnela v petek je bolj ali manj akademska.

Skrajno desni predlog republikanca iz Virginije Boba Goodlatta je za Trumpa bolj sprejemljiv, čeprav se ne razlikuje veliko od tako imenovanega kompromisnega predloga s podporo predsednika predstavniškega doma kongresa Paula Ryana, ki ga demokrati ne podpirajo.

Oba predloga rešujeta vprašanje nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA mladoletni s starši. Obama je te pred osmimi leti zaščitil pred izgonom, Trump pa jim je zaščito odvzel, vendar so jih pred izgonom na srečo zaščitila sodišča. To so ljudje, ki druge domovine, kot je ZDA, ne poznajo. Večina jih je šolanih z družinami in službami.

Ryan bi tem ljudem omogočil pot do državljanstva, Goodlatte pa bi jim dal začasen status, ki bi ga morali obnoviti na vsake tri leta. Oba predloga po Trumpovem receptu spreminjata sistem priseljevanja tako, da prednosti ne bi imeli več družinski člani, ampak tisti, ki lahko zagotovijo neko dodano vrednost ameriški družbi.

Oba predloga tudi krepita finančna sredstva za varovanje meja in nadaljevanje gradnje Trumpovega zidu na meji z Mehiko. Goodlattov malce bolj kot Ryanov, demokrati pa nasprotujejo obema, ker oba predvidevata zapiranje mladoletnih otrok skupaj s starši v iste zapore, taborišča oziroma kamor jih bodo pač dali. Trump ob tem še naprej trdi, da so za odvzemanje otrok azilantom na meji odgovorni demokrati.

Demokrati oba predloga označujejo za kodifikacjo Trumpove okrutnosti do priseljencev, zato bodo katerikoli predlog, ki bo uspel in prišel v senat, tam blokirali.