Srdit odziv

Nečedni posli: Trump za rojstni dan prejel civilno tožbo

S.R./STA
14. 6. 2018, 18.30
Posodobljeno: 14. 6. 2018, 19.48
Deli članek:

Newyorška pravosodna ministrica toži Trumpa in njegove tri najstarejše otroke.

Reuters
Eric, Ivanka, Donald in Donald mlajši.

Newyorška pravosodna ministrica Barbara Underwood je predsednika ZDA Donalda Trumpa na njegov 72. rojstni dan "razveselila" s civilno tožbo zaradi poneverb njegove dobrodelne fundacije, pri katerih naj bi sodelovali tudi njegovi otroci Donald mlajši, Ivanka in Eric, zato toži tudi njih.

Gre za civilno tožbo in verjetno najmanjši pravosodni problem za predsednika ZDA, ki se je na novico o tožbi nemudoma silovito odzval na Twitterju. "Sluzasti newyorški demokrati in njihov osramočeni (in iz mesta pregnani) pravosodni minister Eric Schneiderman delajo vse, kar morejo, da me tožijo zaradi fundacije, ki je sprejela 18,8 milijona dolarjev in dala v dobrodelne namene več kot je dobila, 19,2 milijona. Te tožbe ne bom poravnal!" je zagotovil Trump.

V nadaljevanju je tvitnil, da si Schneiderman, ki je vodil kampanjo Hillary Clinton v New Yorku, ni nikoli upal nadaljevati te "smešne" tožbe, ki je stala v njegovi pisarni več kot dve leti. "Sedaj, ko je osramočen odstopil s položaja, so jo njegovi apostoli prinesli, ko je nočemo poravnati," je tvitnil Trump.

Nečedni posli

Zgodba o Trumpovih nečednih poslih z njegovo dobrodelno fundacijo je stara in sega že v čas predvolilne kampanje leta 2016, ko je prišlo na dan, da poteka preiskava, ker je skupaj z otroci iz sklada jemal denar za lastne potrebe. Med drugim je naročil tudi svoj portret, ki ga je dal v najem newyorškemu baru in za to zaračunaval mesečno najemnino.

Underwoodova v tožbi trdi, da je Trump skupaj z otroci fundacijo uporabljal tudi za nezakonito koordinacijo s svojo predsedniško kampanjo, kakor tudi transakcije v lasno osebno in poslovno korist. V tožbi zahteva, da Trumpovi vrnejo 2,8 milijona dolarjev nezakonito porabljenih sredstev in ukinitev fundacije. Kazenskih sankcij v tem primeru ni.

Underwoodova je primer nasledila od Schneidermana, ki je pred kratkim odstopil s položaja, ko je prišlo na dan, da pretepa ženske. Schneiderman je do odstopa intenzivno preganjal Trumpa, ki si je po odstopu oddahnil, vendar kot kaže le za kratek čas. Trump je doslej že odmevno poravnal podobno tožbo zaradi prevare študentov njegove tako imenovane univerze, čeprav je uvodoma kljubovalno trdil, da tega ne bo storil.