Groza na Gradiščanskem

FOTO: Za 71 človeških življenj 25 let zapora

S.R./STA
14. 6. 2018, 15.44
Posodobljeno: 14. 6. 2018, 17.08
Deli članek:

Na Madžarskem so štiri glavne obtožene tihotapljenja ljudi obsodili na 25 let zapora.

Reuters
Krivi so za smrt 71 ljudi.

Sodišče v madžarskem Kecskemetu je danes štiri glavne obtožence zaradi smrti 71 beguncev obsodilo na 25 let zapora. Sodišče tako ni potrdilo zahteve tožilstva, ki je zahtevalo dosmrtno ječo. Na zatožni klopi se je skupno znašlo 14 oseb. Preostalo deseterico je sodišče obsodilo na zaporne kazni od treh do 13 let. Tri med njimi so obsodili v odsotnosti.

Tožilstvo je napovedalo, da se bo pritožilo na kazen 25 let zapora, ker je po njegovi oceni preblaga. "Obsodba ni ustrezna glede na resnost kriminalnega dejanja," je na sodišču ocenil glavni tožilcev Gabor Schmidt in ponovno zahteval dosmrtno ječo.

Reuters
Tovornjak, v katerem so našli trupla 71 beguncev.

71 beguncev, med njimi tudi otroke, so mrtve našli v tovornjaku hladilniku avgusta 2015 na avtocesti na avstrijskem Gradiščanskem. Kot je ugotovila preiskava, so se v hladilniku zadušili že na madžarski strani. V vozilu so bili begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana. Štirje glavni obtoženci so vodje skupine tihotapcev ljudi. Gre za afganistanskega državljana in tri Bolgare. Del zaporne kazni naj bi odslužili v strogih pogojih. Med deseterico obsojenih so med drugim tisti, ki so bili zadolženi za nabavo vozil in novačenje voznikov.

Sodni proces v Kecskemetu se je začel pred letom dni. Stroški sodnega procesa naj bi znašali 208 milijonov forintov (približno 650.000 evrov).

Reuters
Vodja tihotapcev prihaja iz Afganistana.