Ricin

Terorista prijeli, smrtonosni strup izginil

G.G.
14. 6. 2018, 09.08
Posodobljeno: 14. 6. 2018, 13.12
Deli članek:

V Kölnu so v torek zvečer prijeli 29-letnega Tunizijca Saifallaha H., ki se je poigraval z najmočnejšim naravnim strupom ricinom.

Reuters
Fotografija je simbolična.
Trgovanje in ravnanje s substancami ricina je omejeno v skladu s konvencijo o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter njegovem uničenju iz leta 1997. Ricin je smrtonosen že v majhnih količinah. V primeru, da je ricin vbrizgan, smrt nastopi v 36 do 48 urah. Protistrupa ni.

V njegovem stanovanju v Kölnu so odkrili večje količine strupenih semen ricinusa. Policijo predvsem skrbi, ker je izginilo 50 od 150 semen.

Kako vedo, koliko semen je skladiščil radikalizirani Magrebčan? Ker so ga imeli pod drobnogledom in so vedeli, da je na spletu naročil te potencialno nevarne substance. Možak, navzven sicer povprečen družinski človek, je namreč v zadnjih mesecih na spletu oznanjal sporočila všečna teroristični organizaciji Islamska država. Slednji so svoje pristaše večkrat pozivali k uporabi biološkega orožja in širili navodila za izdelavo in uporabo ricina.

Saifallaha so nemški policisti strpali v pripor, čim prej pa bodo poskušali ugotoviti, kje se nahaja preostalih 50 semen ricinusa in če je imel opranoglavec pajdaše s podobnimi zlobnimi nakanami.