onesnaženje

Kemis ne bi izvajal mesečnega monitoringa Tojnice

STA/B.K.
13. 6. 2018, 10.25
Posodobljeno: 13. 6. 2018, 10.26
Deli članek:

Podjetje Kemis je na upravnem sodišču sprožilo upravni spor v zvezi z dopolnilno odločbo Arsa o sanaciji potoka Tojnica, ki je bil onesnažen v lanskem požaru. Kemis bi monitoring izvajal redkeje. Upravni spor je vložila tudi soseda podjetja Bernarda Kropf, ki zahteva, da gre kompenzacija Kemisa za vse Vrhničane.

STA
Požar v Kemisu

V Kemisu menijo, da ukrepi, ki jih predvideva dopolnilna odločba Agencije RS za okolje (Arso), "nesorazmerni glede na onesnaženje Tojnice, ki ga je povzročil požar", poroča časnik Dnevnik. Opirajo se na meritve in analize, ki so jih že opravili in zanje plačali 170.000 evrov. Ker namreč ni znano, v kolikšni meri je Tojnico onesnažil požar v Kemisu in koliko je bila onesnažena že prej, niso pripravljeni pokriti stroškov obsežnega rednega monitoringa, ki naj bi znašal okoli 500.000 evrov.

Ne strinjajo se s tem, da jim odločba Arsa predpisuje izvajanje analiz na mesečni ravni. Prepričani so, da bi do želenih rezultatov glede izboljšanja stanja Tojnice ravno tako lahko prišli v roku petih let z izvajanjem analiz enkrat do dvakrat letno.

Kropfova pa oporeka kompenzacijskemu ukrepu, ki ga je določil Arso, po katerem naj bi Kemis prispeval 37.300 evrov za projekt Občine Vrhnika v kraju Bevke, kjer bodo vzpostavili izobraževalno pot. Občina je sicer ta projekt predlagala Arsu kot tistega, h kateremu naj Kemis prispeva, ker je ta že v postopku izvedbe.

Bobo
Tako onesnažen je bil potok Tojnica, takoj po nesreči.

Po prepričanju Kemisove neposredne sosede ni primerno, da bi Kemis financiral ta projekt. Kraj Bevke je namreč od Sinje Gorice, kjer se nahaja Kemis in ki je bil najbolj neposredno prizadet zaradi onesnaženja ob požaru, oddaljen šest kilometrov in nima "nobene neposredne povezave s posledicami požara". Po mnenju Civilne iniciative Sinja Gorica bi se to moralo upoštevati pri sanaciji po požaru.

"Če že želijo nekaj financirati, naj bo to v dobro vseh Vrhničanov. Verjetno so računali, da bodo financirali ta projekt, potem pa jih ne bo zanimalo nič več. Jaz ne morem pristati na to zamenjavo," je za Dnevnik dejala Kropfova.

Dnevnik še poroča, da je ministrstvo za okolje in prostor z odločbo ugodilo zahtevi Občine Vrhnika, ki si je prizadevala pridobiti dokumentacijo o inšpekcijskih pregledih, ki so v Kemisu potekali 23. marca letos. S tem je občina pridobila podatke, ki jih bo lahko uporabila, če bo ob ponovnem odločanju gradbeni inšpektorat sklenil, da občina sme biti stranka v postopku. Upravno sodišče je namreč pred kratkim odpravilo odločbo ministrstva za okolje in prostor, da vrhniška občina v postopku gradbene inšpekcije proti Kemisu ni stranka v postopku, in primer vrnilo v ponovno odločanje.