Migracijska politika

Merklova: Zavračanje migrantov na nemški meji bi škodovalo EU

T.L./STA
13. 6. 2018, 10.09
Posodobljeno: 13. 6. 2018, 10.11
Deli članek:

Medtem pa avstrijski kancler Kurz, ki se je sestal z Merklovo, pravi, da da je cilj Avstrije zaustavitev toka nezakonitih migracij. "Mi moramo odločati, kdo bo prišel v Evropo, in ne tihotapci," je poudaril.

Profimedia
Avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki se je v Berlinu sestal z Merklovo, je izpostavil potrebo po večji zaščiti zunanjih meja EU.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v torek glede spora z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem o migracijski politiki dejala, da bi zavračanje migrantov na nemški meji "močno škodovalo" Evropski uniji. Avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki se je v Berlinu sestal z Merklovo, je izpostavil potrebo po večji zaščiti zunanjih meja EU.

Nemški notranji minister in vodja bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer si prizadeva, da bi nemška policija na meji zavračala migrante, ki so za azil zaprosili že v drugi državi članici EU. Poleg tega se po pisanju tabloida Bild zavzema tudi, da bi lahko policisti zavrnili tudi migrante brez zakonitih dokumentov ter tudi tiste, ki so bili že deportirani iz Nemčije in se skušajo ponovno vrniti.

Kanclerkini krščanski demokrati (CDU), sestrska stranka CSU, temu nasprotujejo. "Pomembno mi je, da te odločitve sprejemamo skupaj v Evropi, in ne ravnamo enostransko," je povedala Merklova po torkovem srečanju z avstrijskim kolegom.

Dejala je, da bi lahko zavračanje migrantov na nemški meji "močno škodovalo" uniji in spodkopalo solidarnost znotraj nje. Poleg tega bi lahko po njenih besedah pripeljalo do težav z Avstrijo, ki bi morala prevzeti odgovornost za večino zavrnjenih migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kurz, ki je sicer znan po podobnih stališčih kot Seehofer, je dejal, da se ne želi vmešavati v nemške notranje zadeve. Kot je dodal, je cilj Avstrije, da "zaustavi tok nezakonitih migracij". "Mi moramo odločati, kdo bo prišel v Evropo, in ne tihotapci," je poudaril.

Avstrijska vlada, ki bo z julijem prevzela predsedovanje EU, si bo po njegovih besedah prizadevala za večjo zaščito zunanjih meja unije. To je edina pot za ohranitev schengenskega območja s prostim pretokom ljudi, je dodal.

Zavzel se je tudi za krepitev evropske mejne in obalne straže Frontex, ki bi se morala preoblikovati v polno operativno obmejno policijo. S tem bi se izognili potrebi po enostranskem ukrepanju posameznih držav članic, je povedal.

Kurz se bo danes srečal še z Seehoferjem, ki si je zaveznika že našel tudi v novem italijanskem notranjem ministru Matteu Salviniju. Kot so po telefonskem pogovoru ministrov sporočili z italijanskega notranjega ministrstva, sta Seehofer in Salvini v "popolni harmoniji glede varnostne in priseljenske politike".