Posebna vez

Trumpov hvalospev Kimu: Je zelo nadarjen. Ne pravim pa, da je prijazen

T.L.
12. 6. 2018, 11.23
Posodobljeno: 12. 6. 2018, 13.03
Deli članek:

"Zadnjih 24 ur je bilo neverjetnih. Natančneje, zadnji trije meseci so bili takšni. Severna Koreja bi lahko postala izjemna država," je bil optimističen Trump.

Reuters
Trump le z lepimi besedami o Kimu.

Na daljši tiskovni konferenci, ki jo je okoli 10.20 uri po našem času začel Donald Trump, ni manjkalo pohvalnih besed na račun severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Dobro razpoložen Trump se je celo nekoliko šalil z novinarji, s katerimi – z redkimi izjemami – nima najbolj pozitivnega odnosa ter jih najraje napada in žali preko zapisov na twitterju.

Trump je prepričan, da bodo zaveze iz podpisanega dogovora zaživele – nemudoma. Zagotovil je, da bodo točke iz dogovora implementirane v najkrajšem možnem čas. Trump je dejal, da mu je Kim po podpisu dogovora zagotovil, da v državi uničujejo eno od največjih oporišč za testiranje projektilov.

"Zadnjih 24 ur je bilo neverjetnih. Natančneje, zadnji trije meseci so bili takšni. Severna Koreja bi lahko postala izjemna država," je bil optimističen Trump.

Trump je nadaljeval, da bo Kim že kmalu priletel domov in da je prepričan, da se bo nemudoma lotil procesa, zapisanega v dokumentu.  Trump je - v luči še ne tako oddaljenega besednega obmetavanja med voditeljema in Kimovo dokumentirano "temno" preteklost - nekoliko presenetljivo na tiskovni konferenci za Kima uporabljal zelo izbrane in pozitivne besede: da je zelo nadarjen, kako zelo razumen je, kako jasno dojema situacijo, da sta imela iskren pogovor in da je odličen pogajalec, drugačen od drugih ... Ponovil je, da bo "ob pravem času" Kima povabil v Belo hišo, sam pa bi tudi obiskal severnokorejsko prestolnico.

"Vsak se zna vojskovati, ampak le najbolj pogumni lahko zagotovijo mir," je bil skoraj poetičen na tiskovni konferenci Trump, ki je sicer ob zaključku srečanja o Kimu dejal, da sta vzpostavila "posebno vez". 

Reuters
Glede na izrečeno se je med voditeljema na kratkem srečanju vzpostavila posebna vez.

Na tiskovni konferenci so novinarji Trumpa spraševali, kako lahko o Kimu, ki je odgovoren za smrti članov družine in številnih drugih ljudi, stradanje sodržavljanov in še mnogo drugega, z lahkoto govori kot o "zelo nadarjenem človeku". Trump je imel pripravljen odgovor: dejal je, da vsakdo, ki ob tako rosnih letih (Kimu je bilo 26 let) prevzame tako odgovoren položaj v težkih razmerah, nadarjen. "Ne pravim pa, da je prijazen," je med drugim o hvalnici Kimu dodal Trump. Nato je omenil tragično preminulega ameriškega študenta Otta Warmbierja, ki je po večmesečnem zaporu v Severni Koreji končal v komi, po vrnitvi v ZDA pa je umrl. 

"Brez Otta se to ne bi zgodilo. Ottovi starši so moji prijatelji, Otto ni umrl zaman, to sem povedal tudi njegovim staršem. Veliko je imel s tem, da se je zgodil današnji dan," je med drugim dejal Trump.

Med drugim je dejal , da se ameriška vojaška prisotnost zaenkrat na Korejskem polotoku še ne bo zmanjševala. "V širši sliki, nekoč, da. To sem govoril tudi v predsedniški kampanji: želim, da se naši fantje iz tujine vrnejo domov," je spomnil Trump. In dodal, da bodo ZDA končale z vojaškimi vajami na območju, kar bo, kot je dejal, "prihranilo ogromne količine denarja, poleg tega pa mislim, da so tudi zelo provokativne". 

Tudi sankcije do nadaljnjega še ostajajo v veljavi, potrdil pa je še, da sta s Kimom govorila tudi o človekovih pravicah.  

Tudi Južna Koreja bo vključena v proces denuklearizacije severne sosede, sicer pa bodo izpolnjevanje zavez, pod katere se je podpisal Kim, spremljali tako opazovalci obeh Korej kot tudi mednarodna ekipa.