Strogo kaznovanje

Prepovedi in kazni na plažah: kaj smemo početi in česa ne

Urban Klančnik / Novice Svet24
4. 6. 2018, 20.15
Deli članek:

Številni ljubitelji morja so se že odpravili na plaže po vsej Evropi, veliko nas še čaka, da pridemo na vrsto. A na plažah obstajajo pravila, in če jih kršimo, nas lahko precej udari po žepu.

Profimedia
V večini obmorskih krajev v Evropi so prepovedani spolni odnosi na plaži.

Zelo pametno je, da se vnaprej pozanimamo, kakšni so zakoni v državi, v katero se odpravljamo, in si tako zagotovimo, da nas ne bo bolela glava zaradi raznih kazni. Vedeti pa moramo, da tudi na plažah obstajajo zakoni ter pravila. Večina teh je kar smiselna, medtem ko so nekatera kar malce presenetljiva.

Nekatere kazni dosegajo res visoke številke in se celo približujejo 1000 evrom, tako da se je bolje držati zakonov. 

Lulanje v morju

Enega bolj nenavadnih zakonov imajo na plaži Lepe v Španiji, kjer je prepovedano lulanje v morju. Seveda se to zdi popolnoma prav, saj ni ravno prijetno, da smo v vodi poleg nekoga, ki opravlja malo potrebo. A nikomur ni jasno, kako »inšpektorji« lovijo kršitelje. Prav tako ni znano, ali je kdo že plačal kazen zaradi tega prekrška. Ta je lahko izjemno visoka, okoli 750 evrov. 

Peščeni gradovi

Na otoku Tenerife je na nekaterih plažah prepovedano graditi peščene gradove. Oblasti namreč menijo, da ti gradovi kazijo podobo plaž. Za postavljanje peščenih gradov sicer po nekaterih informacijah ni zagrožena denarna kazen, a menda odgovorni grad podrejo, če ga kakšen otrok postavi. V italijanski Ostii pa so oblasti prepovedale, da bi se ljudje naslanjali na čolne, ki so zasidrani ob obali. Očitno so imeli lastniki s tem precejšnje težave.

Očitno bo trendu, ko obiskovalci z brisačami, stoli in ležalniki rezervirajo najboljše kotičke na plažah, odklenkalo. Ponekod so za to že zagrožene denarne kazni. 

Igre in glasba

Na plaži v Santanderju v Španiji so prepovedane vse igre z žogo, obiskovalci prav tako ne smejo poslušati glasne glasbe. V Valencii gostje plaže ne smejo tam jesti, z brisačami pa morajo pokriti razna »prevozna sredstva«, kot so rolke, rolerji in kolesa. Ni znano, zakaj. V katalonskem mestu Tossa de Mar je posebej prepovedan seks na plaži (to je sicer prepovedano na večini plaž v Evropi), prav tako se ne smejo organizirati tako imenovani »moški« večeri. V španskem Benidormu je prepovedano prenočiti na plaži, pranje posode ali umivanje samega sebe v morju s šamponom in gelom. Na plaži Torrox v bližini Malage je strogo prepovedano in kaznovano tako imenovano brisačarstvo (»rezerviranje« izbranih kotičkov plaže z brisačami). To prepovedujejo tudi na večini plaž na Hrvaškem. V nekaterih grških mestih je prepovedano s seboj domov jemati kamenje, tudi če to ni povezano z grško zgodovino. Na slavnih mostovih v Benetkah se je prepovedano ustavljati, ker to ustvarja prometne zamaške. V številnih italijanskih mestih tudi pazite, kam se boste usedli, veliko fontan je z zakoni zaščitenih pred vandali. Če se boste samo usedli na rob fontane, vas bodo najverjetneje le pregnali, če pa boste skočili v vodo, si lahko prislužite okoli 500 evrov kazni.