Potencial

Trump znova hvalisa Severno Korejo

STA/B.K.
28. 5. 2018, 07.49
Posodobljeno: 28. 5. 2018, 07.50
Deli članek:

Na meji med Severno in Južno Korejo so se v nedeljo sešli predstavniki Severne Koreje in ZDA v okviru priprav na vrh med voditeljema obeh držav. Ameriški predsednik Donald Trump je izrazil prepričanje, da ima Severna Koreja "odličen potencial" ter tako nadaljeval pozitivne signale za vrh.

Reuters
Donald Trump

"Resnično verjamem, da ima Severna Koreja odličen potencial ter da bo nekega dne velika gospodarska in finančna nacija," je v nedeljo zapisal Trump na družbenem omrežju Twitter. Kot je dodal, se glede tega z njim strinja tudi severnokorejski voditelj Kim Džong-un.

Tviti ameriškega predsednika so v velikem nasprotju z njegovimi izjavami pred nekaj dnevi, ko je v četrtek zaradi "neprikritih sovražnosti Pjongjanga" odpovedal srečanje, načrtovano za 12. junij v Singapurju. Trump je sicer svojo retoriko omilil že v soboto, ko je dejal, da priprave na vrhunsko srečanje zelo dobro potekajo ter da ZDA še vedno "pogledujejo k 12. juniju v Singapurju".

Južna Koreja pa je danes sporočila, da bi se načrtovanega vrha med Trumpom in Kimom lahko udeležil tudi južnokorejski predsednik Moon Jae-in. Kot so pojasnili, bo sicer udeležba na vrhu odvisna od napredka pogovorov pred vrhom.

Moon se je v soboto nepričakovano sestal s Kimom v obmejnem severnokorejskem kraju Panmunjom. V nedeljo je sporočil, da je Kim na sobotnih pogovorih znova izrazil pripravljenost za ukinitev severnokorejskega jedrskega programa. Kim želi sodelovati s Trumpom, tako da bi bil junijski vrh med Severno Korejo in ZDA uspešen, je še dejal južnokorejski predsednik. Dodal je, da je nujno potrebna "neposredna komunikacija" med državama, s čemer se je na pogovorih po njegovih besedah strinjal tudi Kim, ki je zaprosil za srečanje z Moonom.

Voditelja obeh Korej sta se tudi dogovorila, da bodo 1. junija ponovno potekali pogovori obeh Korej na visoki ravni.