Razhajanja

Conte se je odpovedal stolčku, sledijo nove volitve?

S.R./STA
27. 5. 2018, 21.37
Posodobljeno: 27. 5. 2018, 22.13
Deli članek:

Giuseppe Conte je vrnil mandat za sestavo nove italijanske vlade.

Reuters
Giuseppe Conte

Mandatar za sestavo nove italijanske vlade Giuseppe Conte se je odpovedal mandatarstvu potem, ko je predsednik države Sergio Mattarella zavrnil njegov predlog za enega od ministrov. To bi po navedbah tujih agencij lahko pripeljalo tudi do novih volitev v Italiji. 

Conte je namreč danes zvečer Mattarelli po nekaj dnevih zastojev pri oblikovanju nove vlade predložil ministrsko ekipo. Predsednik države je pri tem zavrnil njegov predlog, naj eden izmed ministrov postane 81-letni evroskeptik Savone. 

Mattarella je po takšni odločitvi dejal, da ni mogel podpreti takšne vlade, saj bi imenovanje Savone lahko pomenilo izstop Italije iz evro območja. Slednje pa je po njegovi oceni strateškega pomena za Italijo, zato mora, kot je dejal, ohraniti tovrstno pridobitev Italije. Dejal je še, da se bo zelo hitro odločil, ali bodo potrebne nove volitve. 

Reuters sicer poroča, da je Mattarella za ponedeljek na pogovor že poklical nekdanjega visokega predstavnika Mednarodnega denarnega sklada Karla Kotarelija. Takšen poziv po navedbah Reutersa pomeni, da bi ga lahko Mattarella zaprosil, naj sestavi tehnično vlado. Večina strank je sicer v preteklosti že napovedala, da takšne vlade ne bo podprla in da bodo vztrajale pri novih volitvah.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa na svojem profilu na Facebooku zapisal, da je takšna odločitev Mattarelle nerazumljiva. "V tej državi si lahko obsojen kot kriminalec, obsojen za utajo davkov, lahko narediš zločine nad civilisti, si v preiskavi zaradi korupcije in si lahko minister. Če kritiziraš Evropo, pa ne moreš biti minister," je zapisal. Vodja Lige Matteo Salvini pa je dejal, da bodo potrebne nove volitve.

Conteja sta za mandatarja vlade predlagali Gibanje pet zvezd in Liga, Mattarella pa mu je minulo sredo podelil mandat za sestavo nove vlade. Nazadnje je prišlo do razhajanj s predsednikom prav zaradi do Evrope kritičnega ekonomista Savone, ki naj bi prevzel gospodarsko ministrstvo.