V pričakovanju »vojne« na plažah

Na tej jadranski plaži boste za ležalnike in senčnik odšteli celih 120 evrov

S.R.
26. 5. 2018, 12.13
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 09.12
Deli članek:

Plaže na Jadranu so v zadnjih letih pogosto prizorišče tako imenovanih »brisačnih« incidentov. Kako bo letos?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Bliža se poletje, ko bodo plaže zopet pokale po šivih, potekale bodo borbe za svoje mesto pod soncem, koncesionarji na Hrvaškem pa bodo navkljub pravici do brezplačne uporabe plaž poskrbeli za zdrahe med stiskaškimi turisti. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem, pri načrtovanju počitnic vračunajte, da bo dober del proračuna namenjen tovrstnim stroškom. Iznajdljivi koncesionarji bodo zagotovo postregli s kakšno novo metodo, s katero bodo jemali iz tujih žepov in polnili svojega. 

S Hrvaške so lani poročali o številnih primerih, ko so prejemniki koncesijske dovolilnice kopalce podili s plaž, ker niso uporabljali njihovih ležalnikov in senčnikov, za katere je seveda treba seči v žep. Znana je tudi razvpita metoda, ko ležalnike na plaže kot lego kocke postavijo enega zraven drugega, s tem pa turistom onemogočijo, da bi »svoj« košček zemlje zaznamovali s svojo brisačo.

Kaj lahko pričakujemo v letošnji sezoni? 

Na hrvaških plažah se cene najema ležalnikov in senčnikov gibljejo med 5 in 20 evri, pri čemer na številnih hotelskih in mestnih plažah zaračunajo še vstopnino od 2 do 5 evrov. S tega vidika že vrsto let prednjači plaža Bonj na Hvaru, kjer boste za dva ležalnika in senčnik odšteli 30 evrov. Ni odveč omeniti, da ima Hrvaška veliko število manj poznanih plaž, ki so povsem brezplačne, zato lahko z malo raziskovanja preprečite morebitno večjo luknjo v denarnici. 

Profimedia
Najdražja ostaja Kraljeva plaža v črni gori.

Rekorderka ostaja Kraljeva plaža v Črni gori, kjer mesto pod milim nebom, ki ga krasi set ležalnikov s senčnikom, že nekaj let stane celih 120 evrov. Sledi ji plaža Sveti Stefan na skalnem otočku jugozahodno od Budve, kjer najem para ležalnikov in senčnika stane 70 evrov. Sicer pa se v Črni gori cene ležalnikov in senčnikov gibljejo nekje med 5 in 15 evri. Je pa župan Budve Dragan Krapović napovedal, da bo pri njih na voljo več javnih plaž, na katerih ne bo mogoče najemati teh dveh pogrošnih pripomočkov. Če bo to obljubo izpolnil, bo vsaj v tem priljubljenem letovišču več prostora za »brisačarje.«