Galileo in mejne zadeve

Evropsko unijo razkurile britanske "fantazije" glede brexita

S.R./STA
25. 5. 2018, 08.43
Posodobljeno: 25. 5. 2018, 08.47
Deli članek:

V EU so po minulih treh dneh pogajanj o brexitu v Bruslju kritični do britanskih "fantazij", zlasti glede vprašanja meje na irskem otoku in programa Galileo.

Profimedia
EU odločno zavrača valjenje krivde na svoja ramena in izraža zaskrbljenost, ker Britanci očitno ne sprejmejo posledic svoje odločitve za brexit, so povedali viri pri EU.

Še samo pet tednov je do junijskega vrha EU, na katerem naj bi bil dosežen znaten napredek glede vprašanja meje na irskem otoku, a EU namesto o napredku govori o "fantazijah" druge strani. "Napredek se trenutno izmika, znaten napredek pa še bolj," so ocenili viri. EU presenečajo tako britanska stališča glede ureditve vprašanja meje na irskem otoku kot britanske zahteve po nadaljnji vključenosti v najbolj varnostno občutljive dele satelitskega in navigacijskega programa Galileo.

Vprašanje meje

Pogajalci iščejo rešitev, s katero bi se izognili vrnitvi k preverjanjem na meji med Irsko in Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva ter tako skupaj z Anglijo, Škotsko in Walesom, ki predstavljajo Veliko Britanijo, izstopa iz unije. EU je predlagala rešitev, po kateri bi za Severno Irsko tudi po brexitu veljala evropska pravila, torej bi ostala v carinski uniji in enotnem trgu, a britanska stran jo zavrača, češ da bi to ustvarilo mejo med to deželo in preostalim Združenim kraljestvom. Britanska stran predlaga, da celotno kraljestvo po brexitu ostane v carinski uniji, a da zanj ne veljajo druga pravila unije in jurisdikcija Sodišča EU, kar v Bruslju zavračajo. Mogoča je le specifična rešitev za Irsko, ne za celotno kraljestvo, poudarjajo viri.

Galileo

V EU zavračajo tudi britanska pričakovanja glede Galilea. Britanci želijo, da ta ne bi bil več program EU, temveč skupen program EU in Britanije. Želijo tudi nadaljnjo popolno vključenost v program, tudi v varnostno najobčutljivejši del. Viri pri EU poudarjajo, da bo Britanija lahko še naprej sodelovala v programu, ne bo pa imela neomejenega dostopa. Ne gre za nezaupanje, gre za to, da članice EU vežejo skupna pravila, ki pa za Otok po brexitu ne bodo veljala, pojasnjujejo.

Zdi se, da na Otoku zastopajo stališče, da je treba vse spremeniti na strani EU, tako da bo lahko na britanski strani vse ostalo enako, so problem ponazorili viri pri EU. Prej bo britanska stran nehala zanikati posledice brexita, prej bo mogoče najti rešitve, so dodali. Viri so še pojasnili, da britanski pogajalci niso uradno omenili podaljšanja prehodnega obdobja, ki naj bi po dogovoru trajalo od izstopa 29. marca prihodnje leto do konca leta 2020, čeprav so britanski mediji poročali o potrebi po daljšem prehodnem obdobju.