Ni se upiral in pristal na tleh

VIDEO: Policija končno objavila posnetek incidenta s košarkarjem

T.L.
24. 5. 2018, 09.35
Posodobljeno: 24. 5. 2018, 09.55
Deli članek:

Policiste, vpletene v incident, so menda doleteli disciplinski ukrepi. Policija pa lahko pričakuje tudi tožbo.

Milwaukee Police
Košarkar že napovedal tožbo zoper policijo.

Zgodilo se je januarja letos in trajalo vse te mesece, da je policija v ameriškem mestu Milwaukee objavila videoposnetek dogodka, v katerem je zaradi napačno parkiranega vozila več policistov na tla podrlo in nato še s paralizatorjem ustrelilo temnopoltega igralca NBA Sterlinga Browna, ki se policijskim postopkom ni upiral.

Šef policijskega oddelka, odgovornega za incident, se je košarkarju opravičil, menda pa so policiste, vpletene v incident, doleteli tudi disciplinski ukrepi. Vodja policije Alfonso Morales na tiskovni konferenci sicer ni povedal, koliko policistov so ti ukrepi doleteli, je pa dejal, da so na oddelku opravili preiskavo, ki je pokazala, da so policisti ravnali nepravilno in da so jih zato tudi disciplinirali. "Žal mi je, da se je incident stopnjeval do te točke," je še dejal.

Policija je najprej trdila, da se je ob domnevnem napačnem parkiranju NBA novinec v ekipi Milwaukee Bucks na postopek policije neprimerno odzval in da so zato uporabili paralizator ter ga aretirali in obtožili.

Ekipa Milwaukee Bucks je dejanja policije označila za sramotna in neopravičljiva, dodali so, da ima Brown njihovo polno podporo. "Žal pa to ni osamljen primer. Ne bi se smelo dogajati, da mora biti v incident vpleten profesionalni športnik, da se nameni več pozornosti dejstvu, da so ranljivi ljudje v naši skupnosti podvrženi podobnemu ali celo še slabšemu ravnanju. Hvaležni smo vsem dobrim policistom, ki nas, naše navijače in naše mesto pogumno varujejo, ampak rasnih predsodkov in zlorabe moči ne smemo ignorirati."

Stopnjevalo se je iz sekunde v sekundo

Incident se je zgodil 26. januarja pred trgovino Walgreens, posnetek pa kaže, da se je dogajanje stopnjevalo iz sekunde v sekundo. Posnetek kaže, kako policist pristopi do Browna in od njega zahteva vozniško dovoljenja ter Browna zasuje z več vprašanji, češ, ali je opazil, da je parkiral na prostoru za invalide in ali se mu s tem ne zdi nič narobe. Večkrat Brownu ukaže, naj stopi korak nazaj, da se mu preveč približuje, medtem pa mu Brown govori, naj se ga ne dotika. 

"Ali me oviraš? Pravkar sem ti dejal, da se umakni nazaj," je slišati policista. Brown mu odgovori: "Saj sem se. Vi ste se me dotaknili prvi." Policist je takoj poklical okrepitve. "Ugotovili bomo, kako bomo ukrepali," je policist dejal Brownu. "Ne moreš tega ugotoviti sam?" je Brown vprašal policista. 

V tistem trenutku so se pripeljala še tri policijska vozila z okrepitvami. Policist je dejal kolegom, da je zahteval le eno vozilo z okrepitvijo. Potem ko se je eno policijsko vozilo odpeljalo, so ostali policisti obstopili Browna in mu postavljali različna vprašanja. Policist nato zavpije na košarkarja, da naj vzame roki iz žepov. Brown mu je odgovoril, da ima v žepu "stvari". Drugi policisti so zagrabili Browna, ga spravili na tla, nato pa uporabili paralizator. 

Z odrgninami na obrazu na igrišče

Brown, ki je v dogodku tudi dobil odrgnine po obrazu - na tekmi, ki jo je odigral kmalu po dogodku, na vprašanja novinarjev o njih ni želel govoriti -, je dejal, da se to, kar se je zgodilo njemu, ne bi smelo zgoditi nikomur. Napovedal je, da se bo zadeva nadaljevala na sodišču, dogodek pa pripisal rasizmu in zlorabi moči s strani policija. 

"Temnopolti moški se ne bi smeli vnaprej bati in se postavljati v obrambni položaj takoj, ko vidijo policista, ampak to je naša realnost in resničen problem," je dejal Brown.

V Združenju policistov v Milwaukeeju pa so stopili na stran policistov. Pravijo, da je uporaba fizične sile nujen del policijskega dela. Vsaka oseba, ki ima opravka s policisti, pa bi morala v trenutku na terenu z njimi sodelovati in morebitne pritožbe zoper delo policije vložiti kasneje, so prepričani združenju.