Po zastrupitvi

VIDEO: Julija Skripal je spregovorila in povzročila val ugibanj – je v ujetništvu ali na svobodi?

J.P.
24. 5. 2018, 08.28
Posodobljeno: 24. 5. 2018, 08.32
Deli članek:

Hčerka nekdanjega ruskega tajnega agenta je le prekinila svoj molk.

Profimedia
Brazgotina na vratu je najverjetneje posledica taheotomije.

Sergeja Skripala (66) in njegovo hčerko Julijo (33) so 4. marca našli nezavestna na klopi v mestu Salisbury. Bila sta v kritičnem stanju, zato so ju namestili na oddelek za intenzivno nego v tamkajšnji bolnišnici. Julijo so iz bolnišnice odpustili 9. aprila, njega pa 18. maja.

Oče in hčerka sta bila izpostavljena živčnemu strupu novičok. Glede na to, da sta preživela zastrupitev, gre domnevati, da je verjetno šlo za majhno količino strupa. Pristojni so največjo koncentracijo našli na kljuki Skripalove hiše.

Profimedia
Oglasila se je z neznane lokacije.

Ni okrivila Kremlja

Profimedia
Očeta je redno obiskovala v Veliki Britaniji. Zdaj upa, da se bo lahko vrnila domov.

V na roko napisanem pismu je pojasnila, da se je njeno življenje po zastrupitvi obrnilo na glavo. In čeprav je v komi preživela 33 dni, prsta ni uperila v Kremelj. Julija je celo izrazila željo, da bi se nekega dne lahko vrnila domov. Z neznane lokacije v Londonu – varuje jo Velika Britanija – je spregovorila tudi pred kamero, a na vprašanja ni odgovarjala. Brazgotine na vratu – najverjetneje zaradi taheotomije – ni mogoče spregledati. "Veliko srečo imava, da sva preživela poskus atentata. Okrevanje je bilo počasno in ekstremno boleče," je zapisala v izjavi. "Skušam se sprijazniti z uničujočimi spremembami, ki so mi bile vsiljene tako fizično kot čustveno. Živim vsak dan posebej, rada pa bi skrbela za očeta, da bi si povsem opomogel. Na dolgi rok pa upam, da se bom vrnila v svojo državo." Pred kamero je govorila v ruščini, izjavi pa je napisala tako v materinščini kot angleščini. Zaprosila je še, da ljudje spoštujejo njuno zasebnost.

Julija se je rodila v Sovjetski zvezi. Decembra 2004 so njenega očeta zaradi suma izdaje aretirali agenti Zvezne varnostne službe. Sumili so ga, da izdaja britanski obveščevalni službi MI6. Obsojen je bil na 13-letno zaporno kazen, a so ga leta 2010 pomilostili. Nedolgo zatem je prišlo do izmenjave vohunov, Skripal pa je končal v Veliki Britaniji, kjer ga je hčerka redno obiskovala. Nazadnje 3. marca.

V ujetništvu?

Okoliščine zastrupitve še vedno niso znane. O motivu se še vedno lahko zgolj ugiba, jasno pa ni tudi, zakaj bi Rusi, če so res za napadom, uporabili strup, ki je tako očitno povezan s Sovjetsko zvezo. Rusi se nadalje branijo, da ne vidijo smisla v atentatu na nekoga, ki je bil pomiloščen.

Prejšnji teden je vodja MI5 Andrew Parker Kremelj prvič javno obtožil, da je odgovoren za poskus atentata.

Rusko veleposlaništvo v Londonu je po Julijini izjavi izrazilo zadovoljstvo, da je dobro, ter skrb spričo okoliščin, v katerih jo "zadržujejo". Kremelj je namreč britansko vlado obtožil, da je Julija ujetnica in večkrat zahteval dostop do nje. Prepričani so tudi, da ji je izjavo nekdo napisal in da je bila prvotno napisana v angleščini. Julija se je v izjavi sicer zahvalila ruskemu veleposlaništvu, a dejala, da trenutno njihovih storitev ne potrebuje. Poudarila je tudi, da zanjo in za njenega očeta ne more govoriti nihče drug kot onadva sama. Po objavi posnetka se je oglasila Julijina sestrična Viktorija Skripal – prepričana je, da je bila Julija prisiljena dati izjavo, ki ni njena.

Na mestu mrtev

Le nekaj dni prej je o Skripalu spregovoril tudi ruski predsednik Vladimir Putin (65), ki mu je, potem ko je bil odpuščen iz bolnišnice, zaželel dobrega zdravja. "Bog mu daj zdravja … A če bi bil uporabljen vojaški strup, bi bil na mestu mrtev. Hvala Bogu, da si je opomogel in bil odpuščen iz bolnišnice," je dejal.