Zaslišanje

Evropski poslanci razjarjeni nad šefom Facebooka

B.K.
23. 5. 2018, 09.08
Posodobljeno: 23. 5. 2018, 10.02
Deli članek:

Odgovorom se je izmikal, zavlačeval in želel čim prej zaključiti neprijetno zaslišanje.

Reuters
34-letni milijarder Mark Zuckerberg je direktor Facebooka.

Na zaslišanju pred odbori Evropskega parlamenta je šef Facebooka Mark Zuckerberg izkoristil omejen čas za izogibanje konkretnim odgovorom.

Napetosti med peščico evropskih poslancev in 34-letnim milijarderjem so se stopnjevale vse od začetka pa do konca torkovega zaslišanja. Razlog? Zuckerberg se je zvito dogovoril za izjemno omejen format zaslišanja, v katerem je v uri in pol na vprašanja poslancev iz različnih odborov odgovarjal skupaj vsega le 20 minut.

Ob koncu zaslišanja se je celo obrnil do predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija in ga opozoril, da je čas odmerjen za zaslišanje potekel. Evroposlancev podaljšana debata ni motila, saj niso dobili odgovorov na vprašanja.

Reuters
Zaslišanje je potekalo v zelo omejeni zasedbi.

Ta so bila za razliko od 10-urnega zaslišanja v obeh domovih ameriškega Kongresa, že od začetka zelo direktna. Evroposlance so zanimala predvsem vprašanja monopola Facebooka na trgu, varnosti osebnih podatkov, načina oglaševanja in zbiranja informacij o uporabnikih. Zuckerberg tako denimo ni odgovoril na vprašanje britanskega evroposlanca Syeda Kamalla, ki je želel vedeti, kako Facebook zbira podatke o ljudeh, ki ne uporabljajo platforme facebook. 34-letni ustanovitelj je bil vidno vznemirjen in je dejal le, da jih zbirajo zaradi “varnostnih razlogov,” poroča portal Euractiv.

Nemec Manfred Weber je bil oster do Facebookovega obnašanja na trgu: “Čas je, da se pogovorimo o prekinitvi Facebookovega monopola, saj že ima preveč moči.” Ob tem je dejal, da mora biti odločitev o tem ali bo Facebook javno objavil algoritme preko katerih zbrane osebne podatke pretvori v oglase, v rokah skupnosti ne pa v rokah podjetja.

Več evroposlancev je zanimalo tudi, kako se bo Facebook pokoril novi evropski Splošni uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR), ki stopi v veljavo ta petek. Po tej zakonodaji bi moral Facebook uporabnikom ponuditi dostop do vseh podatkov, ki jih ima zbrane, prav tako pa bi moral uporabnike ponovno vprašati za soglasje o uporabi Facebookovih storitev.

Reuters
Ob koncu zaslišanja ni bil najbolj zadovoljen.

A Zuckerberg je o GDPR govoril le nekaj minut, izognil pa se je tudi bistvenim odgovorom, kar je ujezilo poslance. “Vprašal sem vas šest vprašanj, ki terjajo le odgovor ja ali ne. Dobil nisem niti enega odgovora,” se je denimo razsrdil belgijski evroposlanec Philippe Lamberts in ko so zasliševalci želeli od zaslišanca več odgovorov, je slednji začel nemo strmeti v predsednika EP, ki je le zmedeno pogledal evroposlance in jim razložil, da so pač to omejitve formata zaslišanja. “Takšen format ste zahtevali z razlogom!” je nato dejal Lamberts in grdo pogledal Zuckerberga, še poroča Euractiv.

Peščica evropskih poslancev ni dobila zadovoljivih odgovorov na vprašanja, ki so se dotikala predvsem varnosti uporabnikov in spoštovanja evropske zakonodaje. Zuckerberg naj bi nanja bolje odgovoril v pisni obliki, kar je tudi zadnja možnost, da evropski predstavniki dobijo od šefa Facebooka neposredne odgovore na pereča vprašanja.

Zuckerberg se bo sicer danes sestal še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.