Odvetnik

Novi italijanski premier bo Conte

G.G./STA
21. 5. 2018, 17.22
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 19.21
Deli članek:

Po zahtevnem oblikovanju italijanske vlade sta desničarska Liga in Gibanje pet zvezd našla premierja.

Profimedia
Giuseppe Conte

Italijanski mediji so poročali, zdaj pa je tudi uradno potrjeno, da bo predsednik vlade postal odvetnik in profesor zasebnega prava iz južne Italije Giuseppe Conte.

Vodja Gibanja pet zvezdic Luigi Di Maio je dejal, da so na svojo odločitev "zelo ponosni". Po 80 dneh intenzivnih pogajanj bo tako Italija lahko dobila "politično vlado", katere cilj bo izboljšanje življenja Italijanov. Na koalicijskih pogajanjih pa je bil po njegovih besedah vedno v ospredju koalicijski program in ne razdelitev resorjev.

Conte se je rodil leta 1964 v vasi Volturara Appula s 500 prebivalci v deželi Apulija na jugu države. Leta 1988 je z odliko diplomiral na rimski univerzi La Sapienza, nato pa je študij nadaljeval na Yalu, na pariški Sorboni in Cambridgeu. Trenutno živi v italijanski prestolnici in predava zasebno pravo na univerzi v Firencah in na rimski univerzi Luiss.

Pred parlamentarnimi volitvami ga je Gibanje pet zvezd predstavilo kot kandidata za ministra za javno upravo. Ločeni oče desetletnega sina se je sicer gibanju pridružil po prigovarjanju svojega prijatelja Alfonsa Bonafedeja, odvetnika in desne roke Luigija Di Maia. Doslej se v politiki ni pojavljal.

Kot je dejal pred časom, je v preteklosti volil leve stranke. "Danes pa menim, da so ideološke šablone 20. stoletja zastarele," je povedal.

Desničarska Liga in Gibanje pet zvezd bosta še danes italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli predstavila osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se predstavniki strank dogovorili že prejšnji teden. Predsedniku bosta Di Maio in vodja Lige Matteo Salvini predstavila tudi ime novega premierja, o katerem so se sicer dogovorili v nedeljo. Mattarella mora soglašati z imenovanjem, nato bo o kandidatu glasoval še parlament.