Iznajdljivo

Rudari bitcoine, z energijo pa si privošči vročo kopel

R.T.
21. 5. 2018, 10.54
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 10.59
Deli članek:

Nek ‘rudar’ bitcoinov je toploto, ki jo proizvajajo številni procesorji, uporabil za ogrevanje vode in hiše.

Profimedia
Bitcoine 'rudarijo' posebni zmogljivi procesorji.

Bitcoin deluje na način, da vse transakcije decentralizirano potrjujejo računalniki različnih uporabnikov. Nekateri uporabniki vzpostavijo poseben sistem namenjen izključno potrjevnaju the transakcij. Ta proces imenujemo rudarjenje, saj so uporabniki za uporabljene resurse nagrajeni z bitcoini.

Rudarjenje pa je ogromen porabnik energije. V znanstveni reviji Joule so pred časom objavili raziskavo, ki ugotavlja, da rudarjenje bitcoinov v enem letu porabi kar 24 teravatnih ur, kar je približno toliko kot je v enem letu porabijo prebivalci in podjetja v republiki Irski.

Eden izmed ljubiteljskih rudarjev iz ameriške zvezne države Alabama, se je zato odločil, da energije, ki jo za delo porabijo njegovi mikroprocesorji, ne bo vrgel stran. Ker se ta izloča predvsem v obliki toplote, je to preusmeril v nekaj koristnega. Prezračevalni sistem je skonstruiral tako, da so ventilatorji hladni zrak za hlajenje procesorskih enot črpali iz okolja, toplega pa so po ceveh potisnili skozi vodo, ki je zrak ohladila. No, ta voda se je nahaja v banji in po celem dnevu prižganih procesorjev se je možakarju voda v kadi zagrela na vročih 50 stopinj Celzija.

“Sistem je bil preveč učinkovit. Če sem ga pustil delovati cel dan, so bile moje kopeli nevarno vroče. Zato sem sistem razstavil, saj bi lahko v vročo vodo padla kakšna izmed mojih domačih živali,” je dejal amaterski rudar bitcoinov, ki se je lokalnim medijem predstavil kot Lee. Povedal je še, da je do sedaj imel približno 10 odstotni profit od rudarjenja, po tem, ko je odštel stroške za elektriko. A sedaj z odvečno toploto greje svojo hišo in tudio svojo vodo. Profiti so zdaj nepredstavljivo večji, je dejal.