Abu Bakr al Bagdadi

S tem si menda krajša čas domnevno še živi vodja Islamske države

R.T.
21. 5. 2018, 08.28
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 08.33
Deli članek:

Menda se skriva in med čakanjem na svojo priložnost snuje naslednje poteze.

Profimedia
Abu Bakr al Bagdadi

Čeprav se je vztrajno izmikal fotografskim objektivom in je v javnosti spregovoril le nekajkrat, so Američani prepričani, da skrivaj snuje strategijo za vnovično zapolnitev vrst Islamske države. Na listi metod za ponovno vzpostavitev ideoloških temeljev kalifata je menda tudi razvoj programa za indoktrinacijo šolarjev.

Predlani je nagrada za njegovo zajetje z 10 milijonov (8,4 milijona evrov) narasla na 25 milijonov dolarjev (21 milijonov evrov).

Le redko viden

Govori se, da je Abu Bakr al Bagdadi, vodje Islamske države, sredi lanskega leta v bližini sirskega mesta Deir ez-Zor zbral svoje pribočnike, medtem ko so Raki tekle zadnje ure. Da je to eden od redkih primerov, ko naj bi se pojavil teroristični voditelj, dokazuje, kako zelo se je držal senc. Za edini javni nastop je treba še dlje v preteklost – julija 2014 je v mošeji v Mosulu razglasil osnovanje Islamske države.

Tej izmikljivosti gredo zasluge za ugibanja o njegovi usodi. V tem času se je zvrstilo kar nekaj poročil o njegovi domnevni smrt, v vlogi njegovih krvnikov pa so se znašli tako Rusi kot tudi Američani.