"Božji odposlanec"

Erdogan v Sarajevu: Ste pripravljeni celotni Evropi pokazati moč evropskih Turkov?

G.G./STA
20. 5. 2018, 18.42
Posodobljeno: 20. 5. 2018, 20.01
Deli članek:

"Ste me pripravljeni podpreti z rekordnim številom glasov?" je navzoče med obiskom v Sarajevu vprašal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in volitve označil za odločitev o prihodnjem stoletju Turčije.

Profimedia
Recep Tayyip Erdogan

V BiH so prvega moža Turčije Recepa Tayyipa Erdogana pričakali kot zvezdnika. V dvorani ga je okoli 10.000 Turkov, približno polivica jih je prišla iz Nemčije, pričakali s skandiranjem.  Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović ni varčeval s hvalo na račun turškega predsednika, ki ga je označil za božjega odposlanca. "Uspeli ste poskrbeti za tri milijone beguncev, borite se s teroristi, vaše vojaške akcije niso zahtevale večjega števila žrtev in so bile zelo uspešne," je dejal Izetbegović.

"Ste pripravljeni celotni Evropi pokazati moč evropskih Turkov?" je navzoče vprašal Erdogan in jih pozval k odgovoru, "ki se bo slišal po vsej Evropi". Ob tem je svoje privržence prosil, naj širijo svoj vpliv v državah, v katerih živijo. "Prosim vas, da v političnih strankah v vaših državah prevzamete aktivno politično vlogo," je še dejal Erdogan.

Glasovi Turkov v tujini imajo sicer v Turčiji veliko težo. Na predlanskem referendumu o ustavnih spremembah v državi je bilo med volilnimi upravičenci kar tri milijone Turkov v tujini. Ti so na koncu predstavljali pet odstotkov vseh volilnih upravičencev. Največjo skupino predstavljajo Turki v Nemčiji, ki jih je 1,4 milijona.

Prišel prav zaradi govoric o atentatu

Erdogan je sicer potrdil, da so ga turške obveščevalne službe obvestile, da nanj v Sarajevu načrtujejo atentat. Kot je dejal, je prišel predvsem iz tega razloga.