poslabšanje odnosov

Tusk o Trumpu: “Pri takšnih prijateljih, kdo potrebuje sovražnike?”

B.K.
17. 5. 2018, 11.21
Posodobljeno: 17. 5. 2018, 12.26
Deli članek:

Evropska unija se združuje proti Trumpu, s poenotenimi stališči glede Irana in trgovine.

Reuters
Donald Tusk

Prdsednik Evropskega sveta, Poljak Donald Tusk je včeraj ostro napadel ameriškega predsednika Donalda Trumpa. “Gledajoč na zadnje odločitve predsednika Trumpa bi lahko kdo pomislil, pri takšnih prijateljih, kdo sploh rabi sovražnike,” je na tviterju zapisal Tusk, po sestanku voditeljev evropskih držav članic v Bolgariji. “A pravzaprav bi se mu Evropa morala predsedniku Trumpu zahvaliti, kajti zaradi njega smo se znebili vseh iluzij. Zaradi njega smo ugotovili, da kadar potrebuješ dlan za pomoč, jo najdeš na koncu svoje roke,” je zaključil predsednik evropskega Sveta.

Evropski zunanji ministri so se v torek v Bruslju srečali z predstavniki iranskih oblasti. Zagotovili so jim, da se Evropska unija iz iranskega sporazuma ne bo umaknila, dokler se bo svojega dela dogovora držal tudi Iran. Na včerajšnjem vrhu EU v Sofiji je to odločitev potrdilo tudi 28 voditeljev držav članic.

Evropska unija sicer pripravlja tudi tako imenovan statu blokade, ki bi zaščitil evropska podjetja, ki v okviru iranskega jedrskega sporazuma sodelujejo z Iranom. EU je s tovrstnim statutom zagrozila že v preteklosti. Leta 1996 so tako prisilili takratnega ameriškega predsednika Billa Clintona, da je umaknil nekatere sankcije na tuje investicije v Kubi in Libiji.

Voditelji so se strinjali tudi glede enotne drže do ameriške politike zviševanja uvoznih tarif. “Zahtevamo konec zahtev in limit in povrnitev na prvotno stanjem” pa je medijem pred drugim dnem sestankov dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. “Pogoj za vse nadaljnje pogovore je dvig vseh groženj in tarif, brez časovne omejitve.”

Evropska komisija je medtem že pripravila povračilni zakon, ki bi škodoval ameriškim uvozom na evropski trg. Če se ZDA in EU ne bosta dogovorili, bo skoraj 3 milijarde težek uvoz nekaterih ameriških dobrin zadel 25 procentni uvozni davek.