Ruska naveza

Razkrili več kot 2500 strani gradiva o srečanju Trumpovih sodelavcev z Rusi

S.R./STA
16. 5. 2018, 17.54
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 17.59
Deli članek:

Pravosodni odbor ameriškega senata je danes objavil več kot 2500 strani prepisov zaslišanj udeležencev sestanka članov Trumpove kampanje z rusko odvetnico Natalijo Veselnicko.

Reuters
Sestanka v Trumpovi newyorški stolpnici so se 9. junija 2016 udeležili Trumpov sin, zet Jared Kushner in vodja kampanje Paul Manafort.

Objavljeno gradivo potrjuje objave v medijih, da je Donald Trump mlajši privolil v sestanek v pričakovanju umazanih podrobnosti o Hillary Clinton. Dokumenti sicer ne razjasnijo dokončno, kaj se je dogajalo. Bistvo zgodbe je, da so Rusi Trumpovemu sinu ponudili negativne informacije o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton in da se je ujel na vabo. Še vedno pa ni jasno, o čem so se pogovarjali.

Prepisi zaslišanj namreč kažejo, da je odvetnik Trumpa mlajšega Alan Futerfas po sestanku usklajeval zgodbo z vsemi udeleženci sestanka. Demokrati v pravosodnem odboru menijo, da so se usklajevali, kako bodo lagali, republikanci v odboru pa tega ne komentirajo.

Sestanka v Trumpovi newyorški stolpnici so se 9. junija 2016 udeležili Trumpov sin, zet Jared Kushner, vodja kampanje Paul Manafort, britanski publicist Rob Goldstone, ki je povezal udeležence, z ruske strani pa Veselnicka, pevec Emin Agalarov in poslovnež Ike Kaveladze.

Govorili o posvojitvah ruskih otrok

Trump afero zanika in opredeljuje kot lov na čarovnice. Trenutno sicer kaže na to, da so Rusi bili skupaj s Trumpom prepričani, da bo na volitvah zmagala Clintonova in so predvsem mešali štrene, vnašali zmedo in pripravljali teren za povolilne pritožbe Trumpa, da je bila igra nameščena v korist Clintonove.

Trump je to trdil, dokler ni postalo jasno, da je zmagal na volitvah. Kasneje je ustanovil posebno preiskovalno komisijo za potrditev svoje ideje, da je Clintonova dobila tri milijone glasov več od njega, ker jo je nezakonito volilo več milijonov nezakonitih priseljencev. Komisija je po nekaj mesecih propadla.

New York Times je informacijo o sestanku objavil lani poleti, Trumpov sin pa je tik pred tem, sestanek priznal s trditvijo, da so mu obljubili umazane podrobnosti o Clintonovi, nato pa govorili o ameriških posvojitvah ruskih otrok. Goldstone je dva dni pred objavo v časniku New Yorku Times Agalarovu in Kaveladzeju poslal izjavo in namignil, naj glede sestanka povedo le to in nič več.

Goldstone je v senatu povedal, da je Veselnicka največ govorila o odpravi sankcij proti Rusiji zaradi kršenja človekovih pravic. ZDA so sprejele zakon Magnicki, poimenovan po ruskem odvetniku, ki je umrl v zaporu, po katerem so uvajale sankcije proti kršiteljem človekovih pravic v Rusiji in vsem, ki so povezani z njimi. Sankcije naj bi neposredno udarile tudi na skrita sredstva Vladimirja Putina. Rusija je v odgovor na zakon Magnicki prepovedala posvojitve ruskih sirot parom v ZDA.

Ameriški udeleženci srečanja z Veselnicko naj bi bili hitro razočarani, ker ni bilo obljubljenih podatkov o Clintonovi. Jared Kushner, ki je odklonil zaslišanje v odboru za pravosodje, naj bi bil še posebej živčen, češ da zapravljajo čas.

"Njihovi poskusi, da prikrijejo srečanje in kasneje njegov pravi namen, se ujemajo s širšim vzorcem lažnivih izjav Trumpove kampanje o odnosih z Rusijo," so sporočili demokratski člani pravosodnega odbora. Ob tem so bili kritični do republikanskega predsednika odbora Charlesa Grassleyja, da je zaslišanja opravil z levo roko in ni bilo velikega pritiska ali bolj podrobnega izpraševanja prič.

Trumpovi so se z Veselnicko srečali še novembra 2016 po zmagi na volitvah. Dokumenti, ki jih je objavil pravosodni odbor, zadevajo tudi druge teme, med njimi Trumpove poskuse, da se leta 2013 v Moskvi sestane s Putinom. Trump je lani poleti sodeloval pri ustvarjanju izjave za javnost, ko je New York Times objavil informacijo o srečanju.

Muellerjeva preiskava

Ustvarjalnost na letalu Air Force One je skupaj z vsem ostalim predmet preiskave posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Muellerja z vidika morebitnega Trumpovega oviranja pravosodja. Ameriški obveščevalci so ugotovili, da se je Rusija po navodilu iz Kremlja vpletala v ameriške volitve na strani Trumpa proti Clintonovi.

Mueller je že vložil obtožnice proti ruskim podjetjem in Rusom, ki so bili vpleteni v kampanjo širjenja dezinformacij po internetu, kmalu pa bodo še obtožnice zaradi vdorov v demokratske računalnike in posredovanja informacij WikiLeaksu. Odprto vprašanje ostaja ali so se člani Trumpove kampanje pri tem neposredno povezali z Rusi in ali je o tem kaj vedel tudi Trump.