Po nasilju države ukrepajo

Na zagovor: izjavila je, da so vse palestinske žrtve teroristi.

T.L./STA
15. 5. 2018, 21.21
Posodobljeno: 15. 5. 2018, 21.24
Deli članek:

Po nasilju v Gazi diplomatski ukrepi več držav, zaoistovanje odnosov tudi med Turčijo in Izraelom.

Belgija je danes zahtevala preiskavo Združenih narodov o nasilju na območju Gaze in na pogovor na zunanje ministrstvo poklicala izraelsko veleposlanico Simono Frankel zaradi njene izjave, da so vse palestinske žrtve teroristi. Turčija je tamkajšnjemu izraelskemu veleposlaniku Eitanu Naehu zaradi nasilja na območju Gaze odrekla gostoljubje.

"Pozivamo k mednarodni preiskavi pod vodstvom Združenih narodov," je v zvezi z zadnjim nasiljem na območju Gaze danes dejal belgijski premier Charles Michel.

Ankara pa je danes sporočila, da so od izraelskega veleposlanika zahtevali, da naj začasno zapusti državo. Hkrati je na posvetovanja v domovino Turčija poklicala tudi svojega veleposlanika v Tel Avivu. 

Izrael je kasneje v odzivu na turško ravnanje od turškega konzula v Jeruzalemu danes zahteval, da naj zapusti državo. "Turškega konzula v Jeruzalemu smo danes popoldan poklicali na pogovor na zunanje ministrstvo in od njega zahtevali, naj se vrne v domovino na posvetovanja za določeno obdobje," so ob tem sporočili z izraelskega zunanjega ministrstva. 

Poziv k "preverjanju odnosov z Izraelom"

Turški premier Binali Yildrim je pred tem že pozval islamske države, naj preverijo svoje odnose z Izraelom. Ankara je tudi za petek zaradi nasilja na območju Gaze, ki je po zadnjih podatkih v ponedeljek zahtevalo 60 smrtnih žrtev med Palestinci, sklicala izredni vrh Organizacije za islamsko sodelovanje. Organizaciji trenutno predseduje turški premier Recep Tayyip Erdogan

Zaenkrat še ni znano, v kakšnem formatu bodo pripravili vrh in kdo se ga bo udeležil. Po napovedih podpredsednika turške vlade Bekirja Bozdaga ga bodo pripravili v Istanbulu. 

Zaradi nasilja v Gazi je tudi Irska na pogovor poklicale izraelskega veleposlanika v Dublinu Zeeva Bokerja. Irski zunanji minister Simon Coveney je v pogovoru Izrael pozval k zadržanosti v prihodnjih urah in dneh in se zavzel za neodvisno preiskavo.