Svet

Slovaki pogrešajo komunizem

T.L./STA
12. 5. 2018, 16.22
Posodobljeno: 12. 5. 2018, 16.24
Deli članek:

Slovaška je po razpadu Čehoslovaške leta 1993, v kateri je veljala za revnejši del, dosegla eno najhitrejših rasti bruto domačega proizvoda v Evropi, vendar pa dobrobiti tega niso enakomerno porazdeljene med prebivalstvo.

Twitter

Večina Slovakov meni, da je bilo življenje v času komunistične družbene ureditve boljše, kaže raziskava Konservativnega inštituta M. R. Stefanika. Da je bilo življenje prej precej ali vsaj malo boljše, je odgovorilo 43 odstotkov vprašanih, po padcu železne zavese pa se je izboljšalo po mnenju 32 odstotkov anketirancev.

Šestnajst odstotkov od 1046 vprašanih meni, da so bili življenjski pogoji v komunizmu "bolj ali manj podobni" današnjim, devet odstotkov pa je neodločenih.

V podobni raziskavi, ki so jo izvedli leta 2001, je življenje v komunizmu kot boljše ocenilo več kot 60 odstotkov vprašanih.

Komunizem v vseh raziskavah višje ocenjujejo starejši in nižje izobraženi.

Slovaška je po razpadu Čehoslovaške leta 1993, v kateri je veljala za revnejši del, sicer dosegla eno najhitrejših rasti bruto domačega proizvoda v Evropi, vendar pa dobrobiti tega niso enakomerno porazdeljene med prebivalstvo.