Napad

Pred domom ustrelili črnogorsko raziskovalno novinarko

B.K.
9. 5. 2018, 11.02
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 11.04
Deli članek:

Gre za že drugi napad na novinarja v zadnjem mesecu dni. Zaskrbljeni sta tako EU kot ZDA.

Twitter
Olivera Lakić

Olivera Lakić, novinarka črnogorskega dnevnika Vijesti je bila v torek žrtev strelnega napada. Pred vhodom v stanovanjsko stavbo jo je obstopil neznani moški in s strelnim orožjem ustrelil v nogo. Da druga moška sta stala v daljavi in ob strelu zbežala.

Lakićeva je bila napadena že večkrat v preteklosti, leta 2012 jo je na istem mestu v črno trenirko neznanec večkrat udaril v glavo. V tistem času je napisala več člankov o tovarni cigaret Tara in črnogorski tobačni družbi.

“Razrešen ni bil niti en primer napada nanjo,” je dejal urednik Vijesti Mihajlo Jovović. “Večino zgodb o katerih je poročala ni [policija] nikoli preiskala.”

Gre sicer za že drugi napad na novinarja v zadnjem mesecu dni. Aprila je tako pred domom novinarja Seada Sadikovića v Bijelem Polju razneslo avtomobilsko bombo. Sadiković je znan po raziskovanju korupcije in organiziranega kriminala.

Napad na Lakićevo je izzval mednarodno zaskrbljenost. Ambasador Evropske unije v Črni gori Aivo Orav je na tviterju zapisal, da je “napad na novinarko Olivero Lakić zelo zaskrbljujoč. Novinarji morajo biti zaščiteni.”

Oglasila se je tudi ambasada Združenih držav Amerike v Podgorici. “Novinarji so varuhi demokracije in morajo biti zavarovani, da lahko varno opravljajo svoje delo,” so zapisali na ameriški ambasadi.

EU, kateri se želi Črna gora priključiti do leta 2025, kot tudi mnoge druge mednarodne medijske organizacije, vztrajajo naj oblasti raziščejo in razrešijo primere vseh napadov na novinarje in medijske hiše. Mnogo primerov namreč ostaja nerazrešenih. Med njimi tudi umor urednika Duška Jovanovića let 2004.