Napotki

Kako najbolje zaščititi otroka pred pedofili in ugrabitvami?

Urban Klančnik / Novice Svet24
12. 5. 2018, 19.20
Deli članek:

Policija v zadnjih desetletjih razkriva čedalje več pedofilskih mrež in posameznikov, ki prežijo na otroke. To seveda ni problem, ki bi se pojavil čez noč, in žal ni pričakovati, da bo kar tako izginil.

Profimedia
Zlorabljeni otrok bo omenil detajle zlorabe, in če se starš odzove z nejevero, se bo otrok zaprl vase.
Lov prek družbenih omrežij
Z družbenimi omrežji, kot je facebook, so pedofili pridobili novo »lovišče« in starši morajo otroke pripraviti tudi na to grožnjo.

Po statistiki so otroci sicer najpogosteje žrtve spolne zlorabe nekoga, ki ga poznajo – družinskih prijateljev, sosedov ali celo članov družine. In žal se pogosto dogaja, da storilci svoje žrtve tako ali drugače prestrašijo, da si ne upajo povedati, kaj se jim dogaja, v nekaterih primerih pa jim nihče ne verjame, da jih nekdo dejansko zlorablja. A obstajajo načini, kako zaščititi svojega otroka pred takšnimi plenilci.

Primer na Hrvaškem

Pred kratkim je poskušal 40-letni moški v Borči ugrabiti 12-letno deklico. Dejal ji je, da je prijatelj njenih staršev in da so ga prosili, naj jo odpelje v restavracijo, kjer jo čakajo. Tako je deklico poskušal zvabiti v avtomobil, a na srečo besedam ni nasedla. Vendar je treba poudariti, da so otroci naivni, in četudi jim večkrat rečemo, da nikoli ne smejo oditi z neznancem, raziskave razkrivajo, da lahko spreten govorec otroka skoraj brez težav zvabi s seboj. Otroke premamijo recimo s sladoledom, nekateri za vabo uporabljajo celo živali, kot so majhni kužki in tako naprej.

Nikoli ni prezgodaj za pogovor

Psihologinja Nina Racić je dejala, da ni nikoli prezgodaj za pogovor z otrokom o potencialnih nevarnostih. Tako kot učimo otroka, na kaj mora paziti denimo na cesti, tako ga je treba naučiti, da ne sme nikoli oditi z neznancem, ne glede na to, kaj ta govori in kaj ponuja. Pomembno je, da to storimo, preden se otrok začne igrati sam s svojimi prijatelji. »Pomembno je, da izveste, kaj se je dogajalo recimo na igrišču. Sprašujte svoje otroke o tem, kdo vse je bil na igrišču, ali so opazili kaj nenavadnega, ali je bil tam kdo, ki ga niso poznali,« svetuje Racićeva. Seveda je treba poudariti, da ni vsaka oseba, ki se znajde v bližini otrok, pedofil, je pa treba otroke naučiti, da govorijo o tem, kaj se je dogajalo. To je namreč najboljša zaščita in pomembna preventiva.

Brez skrivnih pogovorov

Otroka je pametno naučiti, da nobena oseba nima razloga, da bi z njim ali njo imela zasebne (skrite) pogovore, ne glede na to, ali je znanec ali neznanec. Odrasla oseba se lahko z otrokom pogovarja samo v prisotnosti staršev. »Naučiti jih je tudi treba, da nihče nima pravice, da se jih dotika, še posebej ne po intimnih predelih.« Otrokom pojasnimo, da ni prav, če jim odrasla oseba pripoveduje neprimerne šale ali če jih spodbuja, da lažejo svojim staršem. To so po navadi predpriprave, s katerimi pedofili pripravljajo otroka na skrivnosti, za katere želijo, da jih ohrani, in lahko se zgodi, da ga bodo prepričali, da jim zaupa bolj kot svojim staršem.