Amber Rudd

Ministrico odnesli karibski priseljenci

G.G./STA
30. 4. 2018, 07.20
Posodobljeno: 30. 4. 2018, 07.24
Deli članek:

Britanska notranja ministrica Amber Rudd je odstopila po aferi s karibskimi priseljenci, ki so jih napačno označili za nezakonite migrante.

Profimedia
Amber Rudd

Britanska vlada se je v zadnjih dveh tednih znašla v središču afere, ko so nekatere potomce t. i. generacije Windrush označili za nezakonite migrante.

Pri generaciji Windrush gre za karibske priseljence, ki so med letoma 1948 in 1971 na povabilo britanske vlade prišli na Otok, da bi nadomestili pomanjkanje delovne sile. Takratni priseljenci in njihovi potomci imajo sedaj težave pri pridobivanju stalnega bivališča, saj so v državo prvotno prišli brez ustreznih dokumentov. Sedaj jim grozijo izgoni, prav tako jim odrekajo pravico do socialnih pravic in zdravstvene oskrbe.

Mayeva, ki se je kot nekdanja notranja ministrica zaradi afere tudi sama znašla pod plazom kritik, se je že opravičila, ministrica Ruddova pa je prizadetim obljubila potne liste in odškodnino. Kritiki so Ruddovi, ki je nekoč veljala za najbolj talentirano članico britanske vlade, očitali brezbrižnost. Opozicija je zahtevala njen odstop in ga tudi dosegla.