Financerji

V Franciji identificirali več kot 400 mecenov Islamske države

J.P./STA
26. 4. 2018, 16.11
Posodobljeno: 26. 4. 2018, 16.12
Deli članek:

Francoske oblasti so v zadnjih dveh letih v Franciji identificirale 416 ljudi, ki so financirali skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS), je danes povedal francoski tožilec, pristojen za boj proti terorizmu, Francois Molins. Danes se sicer v Parizu zaključuje konferenca o mednarodnem financiranju terorizma.

Reuters
Kako se izogniti begu in razpršitvi teh potencialno nevarnih ljudi?

"To je veliko," je glede števila ljudi, ki so financirali IS, povedal Molins. Poleg tega so odkrili tudi 320 ljudi, nastanjenih večinoma v Turčiji in Libanonu, ki so prevzeli sredstva in jih posredovali IS. Kot je za radio Franceinfo pojasnil Molins, so pri tem sodelovali s finančno obveščevalno službo.

Financiranje skupine večinoma poteka po dveh poteh. Pri prvi gre za to, da denar posredujejo prek humanitarnih organizacij ali neposredno svojim družinskim članom, ki so na bojiščih. Pri drugi pa sredstva pridobivajo s kaznivimi dejanji.

Francosko pravosodje sicer obravnava več primerov staršev, ki jih sumijo, da so poslali denar svojim otrokom, ki se borijo v džihadističnih skupinah. V nekaterih primerih so že vložili obtožnice.

Molins je medtem ocenil, da so se stroški napadov po tistem v ZDA septembra 2001 znižali, saj pripadniki IS v svojih napadih uporabljajo zgolj vozila ali avtomatsko orožje. Napadi v Parizu novembra 2015 so tako džihadiste stali okoli 80.000 evrov.

Na sedežu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj v Parizu se je sicer v sredo začela konferenca o mednarodnem financiranju terorizma, na kateri sodeluje okoli 80 ministrov in 500 strokovnjakov. Konferenca se bo danes sklenila z nagovorom francoskega predsednika Emmanuela Macrona.