HUJSKAŠTVO

»Dovolj je bilo! Rusijo je treba zaustaviti!«

O.D./Novice Svet24
26. 4. 2018, 20.00
Deli članek:

Nekdanji šef ameriške obveščevalne službe Cia in bodoči prvi mož State Departmenta Mike Pompeo napoveduje konec mehke politike do Rusije. Odgovarja Putinov zaveznik Kadirov: »Trumpa in Merklovo bom aretiral!«

Reuters
Mike Pompeo

Pompeo, ki bo prevzel posle državnega sekretarja, je v govoru pred ameriškim kongresom dejal, da sankcije proti Moskvi niso učinkovite. »Preganjanje diplomatov in obnova našega nuklearnega arzenala nista dovolj. Obdobje mehke politike ZDA do Rusije se minilo,« je povedal Pompeo in razkril, da ZDA »oborožujejo hrabre mladeniče, ki se upirajo ruskemu ekspanzionizmu v Ukrajini in Gruziji«. Po njegovem mnenju bo moral Vladimir Putin plačati ceno. »Rusija še naprej izvaja agresivna dejanja, kar so ji omogočila leta mehke politike z naše strani. Tega je zdaj konec,« je obljubil Pompeo, ki sicer še čaka na potrditev senata, potem ko je odbor za mednarodne odnose potrdil njegovo kandidaturo.

Več orožja in »zmernih« upornikov

Ameriška vojska si s podporo Gruziji že več kot desetletje prizadeva za oslabitev ruskega vpliva na strateško pomembnem Kavkazu.

Pompeo je povedal, da Trumpova administracija vrši obnovo že tako ali tako močne vojske, predvsem z razvijanjem jedrskega potenciala. Trumpov človek se je pohvalil z ostrejšimi sankcijami ter uspešnim izgonom diplomatov in obveščevalcev, saj da tako striktni niso bili tudi v najbolj kriznih letih hladne vojne. »Seznam ukrepov je dolg, na meni pa je, da ga dodatno razširim. Dejavnosti aktualne administracije jasno kažejo na to, da je Trumpova ekipa pravilno prepoznala Rusijo kot grožnjo naši državi,« je poudaril Pompeo in dodal, da bodo diplomatski napori velik izziv, a se morajo nadaljevati.

Reuters
Ramzan Kadirov

Vnetljivi Kavkaz

Na Pompejeve besede glede oboroževanja ukrajinskih in gruzijskih »junakov« se je radostno odzval predstavnik parlamentarne večine v gruzijskem parlamentu Zviad Kvachantiradze, ki je povedal, da se Tbilisi veseli nove ameriške strategije. »Ta izjava dokazuje, da ameriška politika do Gruzije ostaja nespremenjena, in tega se moramo veseliti. Med državama je vse dogovorjeno skozi številne bilateralne dogovore in Listino o strateškem partnerstvu med ZDA in Gruzijo,« je zadovoljno dejal Kvachantiradze.

Kadirov bo aretiral Trumpa

Kontroverzni čečenski predsednik in Putinov zaveznik Ramzan Kadirov je dejal, da je Čečenija uvedla sankcije proti ZDA, njenemu predsedniku Trumpu, Angeli Merkel in drugim zahodnim politikom. »Če pridejo v republiko, jih bomo pri priči aretirali in zaprli. Če se bodo pri nas odpirali njihovi računi, jih bomo takoj blokirali,« je poudaril Kadirov in komentiral posledice ameriških sankcij: »Nekatere poslovne elite izgubljajo svoje lastništvo. Gre za ljudi, ki so zaslužili na plečih naše države in njenih ljudi, zato me ne moti, če bodo nekatera podjetja nastradala. Nasprotno, narod zaradi sankcij živi prav dobro.«