Smrtna kazen

V letu 2018 že 48 usmrtitev v Saudovi Arabiji, večina zaradi drog

STA/B.K.
26. 4. 2018, 12.42
Posodobljeno: 26. 4. 2018, 12.43
Deli članek:

Saudova Arabija je od začetka letošnjega leta usmrtila 48 ljudi, od tega polovico zaradi nenasilnih zločinov, povezanih z drogami, je v sredo objavljenem poročilu opozorila nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW). Ob tem je kraljevino pozvala k izboljšanju razmer v njenem "zloglasno nepravičnem" sodnem sistemu.

Reuters
Saudov prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Saudova Arabija beleži eno najvišjih stopenj usmrtitev na svetu. Tu se s smrtno obsodbo soočajo obsojeni teroristi, morilci, posiljevalci, oboroženi roparji ter prekupčevalci z drogami.

Borci za človekove pravice so že večkrat izrazili zaskrbljenost glede pravičnosti sojenja v tej državi, ki temelji na strogem islamskem pravu. Vlada namreč meni, da ima smrtna kazen svarilni učinek na morebitne kriminalce.

"Dovolj slabo je že to, da Saudova Arabija usmrti toliko ljudi, vendar jih mnogo med njimi niti ni zakrivilo nasilnega zločina," je dejala koordinatorka HRW na Bližjem Vzhodu Sarah Leah Whitson. "Vsak ukrep za omejitev usmrtitev zaradi zločinov, povezanih z drogami, potrebuje napredek v sodnem sistemu, ki ne zagotavlja pravičnega sojenja," je še dejala.

Po podatkih HRW je Saudova Arabija od začetka leta 2014 usmrtila skoraj 600 ljudi, skoraj tretjino teh je bilo obsojenih zaradi z drogami povezanimi zločini. Minulo leto pa je kraljevina usmrtila 150 ljudi. Obsojence usmrtijo z obglavljanjem z mečem.

Princ Mohamed bin Salman, ki je drugi v vrsti za prestol, je ta mesec v intervjujem za revijo Time magazine sicer predlagal milejše kazni za določene zločine. V nekaterih primerih, razen za obsojene morilce, bi smrtno obsodbo nadomestil z dosmrtno zaporno kaznijo.