Nadzornik

Bill Gates je bil neznosen šef

R.T.
26. 4. 2018, 08.33
Posodobljeno: 26. 4. 2018, 08.41
Deli članek:

Nekdanji prvi mož računalniškega giganta Microsoft je priznal, da si je v mladih letih zapomnil registrske tablice avtomobilov njegovih zaposlenih, zato da je vedel, koliko časa je bil kdo v službi.

Reuters
Bill Gates

V intervjuju za britanski radio BBC 4 je ustanovitelj Microsofta in eden izmed najbogatejših zemljanov povedal Bill Gates, da je bil obseden z delom. “Delal sem vse konce tedna, sploh nisem verjel v počitnice. Bil sem dokaj fanatičen do dela.”

Gates se je sicer zavedal, da ne more enake predanosti zahtevati od svojih zaposlenih. “Moral sem biti malce pazljiv, da nisem apliciral mojih standardov na njihovo delo,” je povedal milijarder, ki pa je priznal, da je kljub temu beležil, koliko njegovi zaposleni v resnici delajo. “Poznal sem registrske številke od vseh. Zato sem lahko pogledal na parkirišče in videl kdaj so prišli in kdaj so odšli.”

Malce preveč, kajne? S tem se strinja tudi njegov prijatelj in soustanovitelj podjetja Paul Allen, ki je leta 2011 za revijo Vanity Fair dejal, da je bil Microsoft na začetku stresno okolje, saj je Gates vse gnal tako, kot je gnal sebe. “Spreminjal se je v nadzornika, ki je ob vikendih prežal na parkirišče, da je videl, kdo je prišel na delo.”

Anekdota pravi, da je nek zaposleni po imenu Bob Greenberg delal 81 ur v štirih dneh, da je zaključil projekt, na katerem je delal. To je več kot 20 ur dela dnevno. Ko je projekt ob koncu tedna zaključil, je Gates stopil do njega in ga vprašal, kaj bo počel naslednji dan. Greenberg je odgovoril, da si bo vezl prosto in Gates je začudeno vprašal: “Zakaj bi hotel storiti to?” “Resnično ni mogel razumeti,” je dejal Allen. “Zdelo se je, da nikoli ne rabi počitka.”

Da je mikro-upravljanje zaposlenih slaba strategija, se strinjajo kadrovski strokovnjaki po vsem svetu in tudi Gates prizna, da je bil včasih nemogoč. “Sčasoma sem se moral sprostiti, ko je podjetje zraslo na neko razumno velikost,” je dejal.

62-letni Gates je Microsoft, skupaj z Allenom, ustanovil leta 1975. Danes velja za enega izmed treh najbogatejših ljudi na svetu.