Izposoja ali taksi ponudnik?

Uber v težavah in na sodišču

T.L./STA
25. 4. 2018, 16.06
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 16.07
Deli članek:

V posameznih evropskih državah se ameriški Uber srečuje s številnimi ovirami. Zadnji v vrsti se odvija na Dunaju.

Reuters
Če bo Uber kršil odločitev sodišča, mu od polnoči grozi do 100.000 evrov kazni na posamezno vožnjo.

Ameriško tehnološko podjetje Uber je začasno ustavilo svoje delovanje na avstrijskem Dunaju, potem ko je to od njega terjalo sodišče, pristojno za gospodarske spore. Uber je tožil največji tradicionalni taksi prevoznik na Dunaju Taxi 40100, češ da Uber krši pravila.

Taxi 40100 je trdil, da Uber deluje kot podjetje za izposojo avtomobilov, ne kot taksi ponudnik. Zato lahko stranke pobira le v svojih poslovalnicah oz. se morajo njegovi avtomobili po uporabi vrniti v bazo, šele nato lahko nadaljujejo pot k naslednji stranki.

Taksisti na Dunaju namreč vozijo po fiksni tarifi, ki jo določi občina. Podjetja za izposojo avtomobilov pa lahko postavljajo svoje cene, a potnikov ne morejo pobirati kjer koli.

"V prihodnjih dneh bomo trdo delali, da bi svoje procese prilagodili zahtevam sodišča," je povedala tiskovna predstavnica Uberja. "Pričakujemo, da bomo to dosegli kmalu in bomo že čez nekaj dni nazaj," je dodala.

Uber je na Dunaju ponujal svoje storitve UberX, UberBlack in UberVan. Če bo kršil odločitev sodišča, mu od polnoči grozi do 100.000 evrov kazni na posamezno vožnjo.