Lestvica

Evropa se spreminja v krizno regijo za novinarje

B.K.
25. 4. 2018, 12.01
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 12.54
Deli članek:

Evropa je svetovna regija, kjer je svoboda medijev najvišja. A hkrati je regija, ki je najbolj nazadovala v zadnjem letu.

rsf.org
Svetlo rumena: dobro stanje; temno rumena: zadovoljivo stanje; oranžna: vidni problemi; rdeča: resno stanje; črna: zelo resno stanje.

Ozračje sovraštva in mržnje do novinarjev ter vse pogostejši poskusi nadzora nad mediji so grožnja demokraciji po vsem svetu, v danes objavljenem letnem poročilu ugotavlja organizacija Novinarji brez meja. Kot vodilne v gonji proti svobodi medijev izpostavlja Združene države Amerike, Rusijo in Kitajsko, opozarja pa tudi na vse slabši položaj v Evropi.

V Evropi, regiji, kjer so bili novinarji nekoč najvarnejši, premik k politiki "močnih voditeljev", ogroža svobodo medijev. Izmed prvih petih držav, kjer je novinarska svoboda lani najbolj nazadovala, so namreč kar štiri države evropske – Malta, Slovaška, Češka in Srbija, so znatno padle na lestvici novinarske svobode. V Malti in na Slovaškem sta razloga za občuten zdrs umora raziskovalnih novinarjev.

Slovenija napredovala, a zgolj na račun splošnega poslabšanja

Na vrhu lestvice ostajajo skandinavske države, že drugo leto zapored vodi Norveška. Slovenija je točkovana skoraj enako kot lani, a je zaradi vsesplošnega poslabšanja stanja napredovala za pet mest, s 37. na 32. mesto.

Novinarji brez meja pri slovenskem primeru opozarjajo predvsem na dve večji težavi. Ena je zloraba zakonodaje, ki omogoča tožbe zaradi razžalitve. »Znani politiki še vedno pogosto tožijo novinarje in medijske hiše ter jih obrekujejo v javnosti.« Druga je »koncentracija medijskega lastništva, ki slabi pluralizem in spodbuja samocenzuro med novinarji.« Novinarji brez meja ob tem opozarjajo, da monopolizacija slovenskega medijskega prostora ogroža novinarsko svobodo.

Kako se uvrščamo v regiji?

Med državami bivše Jugoslavije je sicer Slovenija še vedno najbolj prijazna država za novinarje. Sledi Bosna in Hercegovina na 62. mestu, Hrvaška na 69. mestu, Srbija na 76., Kosovo na 78., Črna Gora na 103. in Makedonija na 109. mestu.

Od sosednjih držav nas sicer že tradicionalno prehiteva Avstrija, ki je na 11. mestu ena izmed najbolj medijsko odprtih držav na svetu, tako Italija (46. mesto), kot Hrvaška in Madžarska (73. mesto) pa za nami zaostajajo.