5. generacija

Nov evropski lovec na obzorju

B.K.
25. 4. 2018, 09.53
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 11.37
Deli članek:

Nemčija in Francija sta se dogovorili glede osrednjih zahtev za novo evropsko lovsko letalo.

Reuters
Eurofighter Typhoon

Novi evropski lovec pete generacije bi zamenjal trenutno letalo četrte generacije Eurofighter Typhoon, ki so ga s skupnimi močmi razvile Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija in Španija. Francija je med razvojem od projekta odstopila in razvila lasten Dassault Rafale, ki bi ga prav tako nadomestil novi evropski lovec.

Zahteve za vojno letalo so sicer visoke. Moral bo biti primeren tako za samostojno delovanje kot za delovanje v eskadrilji z drugimi orožji, med drugim tudi brezpilotnimi letali. Uporaben pa mora biti tako za obrambne kot za ofenzivne misije, poroča portal Euractiv.

Reuters
Francoski lovec Dassault Rafale.

Strateški pomen razvoja novega evropskega vojnega lovca izhaja iz današnjih pomanjkljivosti, v obliki visokih stroškov vzdrževanja. Evropske vojske danes namreč uporabljajo tri domače tipe vojnih lovcev, saj se v osemdesetih in devetdesetih letih preteklega stoletja niso mogle dogovoriti glede skupnega razvoja letala. Že omenjeni Eurofighter uporabljajo vojske Nemčije, Velike Britanije, Italije, Avstrije in Španije, francoski Rafale uporablja francoska vojska, švedska vojska pa uporablja domače letalo Gripen. Enotni lovec pete generacije bi tako močno poenostavil vzdrževanje in oboroževanje letal.

Reuters
Švedske lovce SAAB Gripen uporablja tudi madžarska vojska.

Načrte za novi program sta lanskega maja razkrila takrat novoizvoljeni francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel. Izjavi o političnem namenu, ki jo bosta državi podpisali ob robu berlinskega letalskega mitinga ILA danes, pa bo sledil še industrijski sporazum med sodelujočimi partnerji, zlasti francoskim Dassault Aviation in nemškim Airbus. Projekt bo vreden več milijard evrov, prva pošiljka lovcev pa je načrtovana za leto 2040.

Reuters
Eurofighter Typhoon