Meljejo počasi

Sodna agonija kupca nepremičnine v Istri

R.T.
25. 4. 2018, 09.22
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 09.27
Deli članek:

63-letni Šved Christer Rundqvist je pred 15 leti kupil hišo v hrvaški Istri. Prepričan je bil, da je vse »čisto«. Potem pa se začela dolgotrajna sodna bitka.

Osebni arhiv Christerja Rundqvista
Obnovljena hiša v bližini Ližnjana v hrvaški Istri.

Švedski par je pred nakupom hiše v tujini angažiral hrvaškega notarja, da je preveril, če so na nepremičnini kakšna bremena in kako je z lastništvom. Ko je notar opravil svoje delo in jima dal zeleno luč, sta se odločila za nakup. Čez nekaj mesec se pojavila bivša žena nekdanjega lastnika hiše iz Nemčije. Trdila je, da ji pripada polovica prodane hiše. Rundqvist je za Jutarnji list povedal, da se je par ločil že pred tremi leti in si že takrat razdelil lastnino.

Zadeva je romala na sodišče v Pulju, ki je šele po osmih letih razsodilo, da ima tožnica prav. Medtem sta Šveda že v veliki meri obnovila hišo, ki je bila v času nakupa v slabem stanju. Nista vrgla puške v koruzo. Samo da bi zadevo uredila, sta bila pripravljena odkupiti del od tožnice.

Sodišče je kot pogoj zaključka postopka zahtevalo še plačilo sodnih stroškov, ki jih mora plačati bivši mož od tožnice. Ker se ta nikoli ni pojavil na sodišču, se je sodišče odločilo, da ogromne sodne stroške (menda jih je bilo za 30 tisoč evrov) poplačajo s prodajo drugega dela hiše.

Šved je označil odločitev sodišča za »brezumno«. Pripravljen je bil sprejeti prvo odločitev sodišča o dodelitvi polovice hiše Nemčevi bivši ženi, čeprav je že imel v rokah kupoprodajno pogodbo, sklep o prodaji drugega dela hiše pa se mu je zdel absurden. Še najbolj pa ga je zmotila dolžina postopka in odnos uslužbencev sodišča, piše Jutarnji list. Vložil je pritožbo in sodni mlini so spet mleli in mleli. »Zmleli« pa so šele februarja letos. Pristojno sodišče je sklenilo, da je imel vseskozi prav Šved, ki bo tako, ko bo sodba pravnomočna, prejel še odškodnino.